Očna bolnicaProfesional - dr Suvajac

Ugradnja multifokalnih i EDOF sočiva

Rešite se naočara za čitanje i omogućite sebi jasan vid na svim razdaljinama uz pomoć premijum multifokalnih sočiva

Da li Vas svakodnevno stavljanje i skidanje naočara sputava? Da li se sa naočarima za čitanje osećate starije? Da li biste želeli dobar vid na svim razdaljinama bez nošenja naočara?

Ugradnjom multifokalnih sočiva u toku intervencije koja se naziva refraktivna zamena sočiva, ili u toku operacije katarakte, moguće je opet povratiti dobar vid i na daljinu i na blizinu i osloboditi se nošenja naočara. Kod većina osoba koje su starije od 45 godina i koje imaju naočare za blizinu, a koje žele da vode aktivan  život bez naočara  i ograničenja, može da se razmatra ugradnja multifokalnih sočiva. 

Svedoci smo da svi vodimo sve aktivnije i dinamičnije živote. Bilo da se radi o radnim aktivnostima i zahtevima radnog mesta, bilo da se radi o aktivnostima koje upražnjavamo u slobodno vreme kao što su sportske aktivnosti u vidu tenisa, fudbala i drugih, različitih hobija, putovanja, boravka u prirodi i drugih vidova aktivnog odmora.

I baš u periodu kad je čovek radno najaktivniji i najostavereniji, oko četrdeset i pete godine života, počinje da primećuje da sve teže čita, da slabije vidi tekst na mobilnom telefonu i računaru, da su mu predmeti na bliskoj razdaljini van fokusa, da bi do pedesete godine života postao potpuno zavistan od neprestanog stavljanja i skidanja naočara za čitanje.

Za mnoge od nas je to prvi znak starenja i zbog aktivnog načina života mnoge osobe veoma teško prihvataju da su odjednom,  postale potpuno zavisne od optičkog pomagala kao što su naočare, što im značajno i svakodnevno umanjuje kvalitet života.

Ugradnjom multifokalnih sočiva u toku intervencije koja se naziva refraktivna zamena sočiva, moguće je opet povratiti dobar vid i na daljinu i na blizinu i osloboditi se nošenja naočara.

 

Bitne informacije
 • Šta je presbiopija?

  Presbiopija ili senilna dalekovidost je stručni naziv za dioptriju za čitanje koja se obično pojavljuje oko četrdeset i pete godine života. 

  Saznajte više
 • Šta su multifokalna sočiva?

  Multifokalna sočiva su intraokularna sočiva koja omogućuju pacijentima jasan vid na svim razdaljinama i nezavisnost od nošenja naočara.

  Saznajte više
 • Kad i kod koga se ugrađuju multifokalna sočiva?

  Da bi se savetovala ugradnja multifokalnih sočiva potrebno je da bude ispunjeno nekoliko uslova. 

  Saznajte više
 • Operacija refraktivne zamene sočiva

  Refraktivna zamena sočiva je intervencija kojom se uklanja prirodno očno sočivo i na njegovo mesto ugrađuje veštačko intraokularno sočivo, najčešće multifokalno sočivo

  Saznajte više
 • Tehnologije koje se koriste prilikom ugradnje premijum sočiva

  Važnost što preciznije i kompletnije dijagnostičke opreme kad je u pitanju refraktivna zamena sočiva i ugradnja multifokalnih ili drugih premijum sočiva se ogleda u dobrom odabiru pacijenata.

  Saznajte više

Učinite nešto za sebe i svoj vid

Napretkom tehnologije, i pre svega napretkom u optičkom dizajnu multifokalnih sočiva poslednjih godina,  pacijenti kao nikad pre imaju mogućnost da uživaju u blagodetima dobrog vida na svim distancama bez potrebe za nošenjem naočara. Za veliki broj ljudi koji vode aktivne živote i ne pristaju na ograničenja koja im zavisnost od naočara donosi,  ugradnja multifokalnih sočiva može biti trajno rešenje koji će im značajno podići kvalitet života.

0108

Najvažnije informacije o ugradnji multifokalnih sočiva

Ugradnja premijum EDOF Vivity sočiva kao alternativa multifokalnim sočiva

I ako su multifokalna sočiva odlično rešenje za većinu pacijenata, neki pacijenti nisu idealni kandidati za njihovu ugradnju.  To se pre svega odnosi na osobe kojima je veoma  bitna noćna vožnja kao što su profesionalni vozači i koje nisu spremne na određene optičke fenomene koji su u manjoj ili većoj meri prisutni nakon ugradnje multifokalnih sočiva. Kod tih pacijenata veoma dobru alternativu predstavlja ugradnja EDOF (extended depth of focus - sočivo sa proširenim opsegom vida) Vivity sočiva.

Alcon Vivity je revolucionarno EDOF  (sočivo sa proširenim opsegom  vida) premijum intraokularno sočivo za pacijente starije od 45 godina, koji pored dioptrije na daljinu imaju i dioptriju za blizinu. Posle ugradnje Vivity sočiva pacijenti mogu da vide na daljinu i srednju distancu (rad na računaru) bez nošenja naočara, kao i da koriste mobilni telefon bez naočara ili čitaju novinski tekst pri dobrom osvetljenju. Njihova velika prednost je što u odnosu na multifokalna sočiva omogućavaju pacijentima i veoma  dobar vid u noćnim uslovima kao i bolji kvalitet vida na daljinu u odnosu na multifokalna sočiva, te predstavljaju odlično rešenje za osobe koje nisu spremne na kompromise i navikavanje koja idu uz ugradnju multifokalna sočiva,  a kojima ne smeta da povremeno koriste naočare za blizinu (pri dužem čitanju,  čitanju sitnijeg teksta, ili čitanju pri slabijem osvetljenju).

Dr  Vladimir Suvajac, direktor očne bolnice Profesional, je vodeći i najiskusniji hirurg u Srbiji kad je ugradnja ovih sočiva u pitanju. Na nedavno održanom nacionalnom  kongresu oftalmologa Srbije,  dr Suvajac je imao privilegiju da kao pozivni predavač predstavi svoja iskustva sa Vivity sočivom kolegama koji tek planiraju da počnu sa ugradnjom  ovih sočiva u svojoj kliničkoj praksi.

 

0104

Tehnologija za ugradnju premijum sočiva

Prilikom ugradnje premijum intraokularnih sočiva kao što su multifokalna i torična sočiva, jedan od najvažnijih aspekata intervencije i preduslov za dobar postoperativni rezultat i vid, je idealna centracija sočiva u toku operacije. Očna bolnica Profesional je jedna od retkih ustanova u regionu koja poseduje Alcon Verion sistem za najprecizniju intraoperativnu centraciju premijum sočiva. Više o toj tehnologiji možete saznati u videu ispod:

NAŠ STRUČNI TIM ZA UGRADNJU MULTIFOKALNIH SOČIVA

Oni Vam omogućuju da ponovo jasno vidite