Očna bolnicaProfesional - dr Suvajac

Korekcija dioptrije za čitanje

Rešite se naočara za čitanje i omogućite sebi jasan vid na svim razdaljinama

Da li Vas svakodnevno stavljanje i skidanje naočara sputava? Da li se sa naočarima za čitanje osećate starije? Da li biste želeli dobar vid na svim razdaljinama bez nošenja naočara?

Ugradnjom multifokalnih ili EDOF sočiva u toku intervencije koja se naziva refraktivna zamena sočiva, ili posebnom Presbymax procedurom laserskog skidanja dioptrije, moguće je opet povratiti dobar vid i na daljinu i na blizinu i osloboditi se nošenja naočara. Kod većina osoba koje su starije od 45 godina i koje imaju naočare za blizinu, a koje žele da vode aktivan  život bez naočara  i ograničenja, može da se razmatra ugradnja multifokalnih sočiva ili neka od procedura korekcije dioptrije za blizinu. 

Svedoci smo da svi vodimo sve aktivnije i dinamičnije živote. Bilo da se radi o radnim aktivnostima i zahtevima radnog mesta, bilo da se radi o aktivnostima koje upražnjavamo u slobodno vreme kao što su sportske aktivnosti u vidu tenisa, fudbala i drugih, različitih hobija, putovanja, boravka u prirodi i drugih vidova aktivnog odmora.

I baš u periodu kad je čovek radno najaktivniji i najostavereniji, oko četrdeset i pete godine života, počinje da primećuje da sve teže čita, da slabije vidi tekst na mobilnom telefonu i računaru, da su mu predmeti na bliskoj razdaljini van fokusa, da bi do pedesete godine života postao potpuno zavistan od neprestanog stavljanja i skidanja naočara za čitanje.

Za mnoge od nas je to prvi znak starenja i zbog aktivnog načina života mnoge osobe veoma teško prihvataju da su odjednom,  postale potpuno zavisne od optičkog pomagala kao što su naočare, što im značajno i svakodnevno umanjuje kvalitet života.

Bilo ugradnjom multifokalnih sočiva ili laserskim skidanjem dioptrije za blizinu, moguće je opet povratiti dobar vid i na daljinu i na blizinu i osloboditi se nošenja naočara. Da li se savetuje korekcija dioptrije za blizinu i kojom procedurom  se utvrđuje u toku opsežnog pregleda. Neka od procedura korekcije dioptrije za blizinu se najčešće savetuje pacijentima koji su sve ili većinu vremena zavisni od naočara za blizinu, što je obično kad se osoba približi 50.-toj godini života. 

 

Različiti načini korekcije dioptrije za blizinu

Bitne informacije
 • Šta je dioptrija za čitanje (takozvana presbiopija)?

  Presbiopija ili senilna dalekovidost je stručni naziv za dioptriju za čitanje koja se obično pojavljuje oko četrdeset i pete godine života. 

  Saznajte više
 • Ko su dobri kandidati za uklanjane dioptrije za čitanje?

  Najbolji kandidati  su osobe koje pored dioptrije za čitanje (presbiopije) imaju i dioptriju za daljinu (bilo plus ili minus dioptriju). 

  SAZNAJTE VIŠE
 • Šta su multifokalna sočiva?

  Multifokalna sočiva su intraokularna sočiva koja omogućuju pacijentima jasan vid na svim razdaljinama i nezavisnost od nošenja naočara.

  Saznajte više
 • Kad i kod koga se ugrađuju multifokalna sočiva?

  Da bi se savetovala ugradnja multifokalnih sočiva potrebno je da bude ispunjeno nekoliko uslova. 

  Saznajte više
 • Operacija refraktivne zamene sočiva (ugradnje sočiva)

  Refraktivna zamena sočiva je intervencija kojom se uklanja prirodno očno sočivo i na njegovo mesto ugrađuje veštačko intraokularno sočivo, najčešće multifokalno sočivo

  Saznajte više
 • Presbymax - lasersko skidanje dioptrije za čitanje

  Pored opcije uklanjanja dioptrije ugradnjom sočiva, postoji i opcija uklanjanja dioptrije uz pomoć laserske Presbymax procedure.

  SAZNAJTE VIŠE

0108

Najvažnije informacije o ugradnji multifokalnih sočiva

Ugradnja premijum EDOF Vivity sočiva kao alternativa multifokalnim sočiva

I ako su multifokalna sočiva odlično rešenje za većinu pacijenata, neki pacijenti nisu idealni kandidati za njihovu ugradnju.  To se pre svega odnosi na osobe kojima je veoma  bitna noćna vožnja kao što su profesionalni vozači i koje nisu spremne na određene optičke fenomene koji su u manjoj ili većoj meri prisutni nakon ugradnje multifokalnih sočiva. Kod tih pacijenata veoma dobru alternativu predstavlja ugradnja EDOF (extended depth of focus - sočivo sa proširenim opsegom vida) Vivity sočiva.

Alcon Vivity je revolucionarno EDOF  (sočivo sa proširenim opsegom  vida) premijum intraokularno sočivo za pacijente starije od 45 godina, koji pored dioptrije na daljinu imaju i dioptriju za blizinu. Posle ugradnje Vivity sočiva pacijenti mogu da vide na daljinu i srednju distancu (rad na računaru) bez nošenja naočara, kao i da koriste mobilni telefon bez naočara ili čitaju novinski tekst pri dobrom osvetljenju. Njihova velika prednost je što u odnosu na multifokalna sočiva omogućavaju pacijentima i veoma  dobar vid u noćnim uslovima kao i bolji kvalitet vida na daljinu u odnosu na multifokalna sočiva, te predstavljaju odlično rešenje za osobe koje nisu spremne na kompromise i navikavanje koja idu uz ugradnju multifokalna sočiva,  a kojima ne smeta da povremeno koriste naočare za blizinu (pri dužem čitanju,  čitanju sitnijeg teksta, ili čitanju pri slabijem osvetljenju).

Dr  Vladimir Suvajac, direktor očne bolnice Profesional, je vodeći i najiskusniji hirurg u Srbiji kad je ugradnja ovih sočiva u pitanju. Na nedavno održanom nacionalnom  kongresu oftalmologa Srbije,  dr Suvajac je imao privilegiju da kao pozivni predavač predstavi svoja iskustva sa Vivity sočivom kolegama koji tek planiraju da počnu sa ugradnjom  ovih sočiva u svojoj kliničkoj praksi.

 

0104
Lasersko skidanje dioptrije i za čitanje

Da li je moguće ukloniti dioptriju za čitanje laserskom intervencijom, bez ugradnje multifokalnih/EDOF sočiva?

Pored ugradnje intraokularnih multifokalnih ili EDOF sočiva, jedan od načina uklanjanja dioptrije za blizinu je i lasersko skidanje dioptrije - odnoso takozvana presbiopna LASIK procedura (Presbymax). Presbymax procedura je identična LASIK proceduri laserskog skidanja dioptrije koja se obavlja kod pacijenata koji nemaju dioptriju za blizinu, ali se za razliku od standardne LASIK procedure njome koriguje i dioptrija za daljinu i presbiopija (dioptrija za blizinu).

Velika prednost Presbymax procedure (laserskog skidanja dioptrije i za blizinu) u odnosu na ugradnju intraokularnih sočiva je što je to ekstraokularna procedura. To znači da se obavlja na površini rožnjače, i samom tim je minimalno invazivna procedura. To je naročito bitno kod pacijenata koji imaju minus i visoku minus dioptriju za daljinu, jer su oni pod povišenim rizikom za nastanak komplikacija kao što je ablacija mrežnjače nakon bila kakve intraokularne procedure, kao što je ugradnja sočiva.

Međutim, u praksi se procedure za lasersko skidanje dioptrije za čitanje ređe obavljaju nego ugradnja multifokalnih i EDOF sočiva. Prvi razlog je taj što pacijent mora da toleriše razliku u dioptriji između dva oka (gde je jedno oko optimizovano za gledanje na daljinu, a drugo optimizovano za gledanje na blizinu i čitanje) da bi te procedure dale dobar rezultat, a što određeni procenat pacijenata ne može (to se utvrđuje na preoperativnom pregledu). Drugi razlog je što je potrebno da prođe obično oko tri meseca da bi se pacijent poptuno adaptirao na tu razliku između dva oka, za šta nemaju svi pacijenta strpljenja. I treći je da je efekat tih procedura u smislu uklanjanja dioptrije za čitanje ograničen na 5 do 10 godina, nakon čega je potrebno ponoviti tretman.

Da li bolje ukloniti dioptriju za čitanje ugradnjom nekog od premijum sočiva ili laserskom procedurom zavisi od mnogo faktora, kao što su godine pacijenta, visina dioptrije, stanje očnog dna, mogućnost ili nemogućnost tolerisanja razlike u dioptriji između dva oka, lične preference pacijenta, motivisanost za invazivniju intraokularnu proceduru sa trajnim efektom ili sklonost ka manje invazivnoj laserskoj intervenciji ali sa potrebom ponavljanja tretmana u budućnosti i slično.... To se sve utvrđuje na pripremnom pregledu za uklanjanje dioptrije, nakon čega se pacijentu objašnjavaju prednosti i mane svake opcije i daje prepruka šta se u njegovom slučaju savetuje. 

 

Dr Suvajac detaljno govori o različitim načinima uklanjanja dioptrije za čitanje

NAŠ STRUČNI TIM ZA UGRADNJU MULTIFOKALNIH SOČIVA

Oni Vam omogućuju da ponovo jasno vidite