Očna bolnicaProfesional - dr Suvajac

Ultrazvučne operacije katarakte

Omogućite sebi i svojim najbližima jasan pogled na svet u roku od par dana uz pomoć bezbolne intervencije

Ultrazvučnom operacijom katarakte se uklanja zamućeno prirodno sočivo i na njegovo mesto ugrađuje veštačko providno sočivo. Za samo 10 do 15 minuta u lokalnoj anesteziji koja se postiže ukapavanjem kapi, vrhunski tim hirurga  će Vama ili Vašim najbližima ponovo omogućiti jasan vid.

Bitne informacije
 • Šta je katarkta?

  Katarakta predstavlja zamućenje prirodnog očnog sočiva. Očno sočivo je providna  struktura koja se nalazi iza zenice, koja fokusira svetlosne zrake na mrežnjaču i time omogućava jasan vid. Najčešće se javlja kao posledica starenja, kad se radi o senilnoj katarakti, ali može biti i posledica drugih očnih ili sitemskih oboljenja.

  Saznajte više
 • Simptomi katarakte

  Katarakta se obično dijagnostikuje kad se primeti da pacijenti ni sa najboljom mogućom korekcijom (naočarima) ne mogu da vide kao nekada. Često pacijenti odu na oftalmološki pregled zbog lošijeg vida, misleći da im je porasla dioptrija, da bi im se na pregledu utvdilo da je problem u nastanku katarakte, a ne dioptriji.

  Saznajte više
 • Kad operisati kataraktu?

  Fakoemulzifikacija ili ultrazvučno uklanjanje katarakte se radi čim pacijent primeti da mu je pao vid i da mu to smeta u svakodnevnim aktivnostima. Kad će katarakta zasmetati pacijentu i kad će se on odlučiti na operaciju je individualna stvar, ali je bitno znati da se nikad ne čeka da katarakta sazri, jel to značajno povećava učestalost komplikacija i produžava postoperativni oporavak.

  Saznajte više
 • Preoperativni pregled

  Savremene ultrazvučne operacije katarakte su izuzetno bezbedne procedure, sa učestalošću komplikacija od oko 1%. Kako bi se osigurala bezbednost i uspešnost  operacije neophodno je uraditi detaljan preoperativni pregled za operaciju katarakte i nakon njega u skladu sa pacijentovim potrebama i željama formulisati operativni plan i odabir adekvatnog sočiva.

  Saznajte više
 • Torična intraokularna sočiva

  U toku operacije, nakon uklanjanja katarakte, se implantira veštačko intraokularno sočivo. Postoji veliki broj različitih intraokularnih sočiva. Koje sočivo će se ugraditi zavisi od potreba i želje pacijenta. Torična sočiva su premijum sočiva koja koriguju i astigmatizam (cilindar).

  Saznajte više
 • Multifokalna intraokularna sočiva

  Multifokalna sočiva su premijum sočiva, koja se ugrađuju u toku operacije katarakte i koja omogućavaju dobar vid i na daljinu i na blizinu bez potrebe za nošenjem naočara. Savetuju se osobama koje vode aktivan životni stil i kojima smeta učestalo stavljanje i skidanje naočara.

  Saznajte više
 • Operativni tok

  Operacija se obavlja u lokalnoj anesteziji koja se postiže ukapavanjem kapi. Da bi ultrazvučna sonda došla do katarakte, na rožnjači se napravi mikro rez od 2.4 mm kroz koju se sonda uvodi u očnu komoru. Nakon uklanjanja katarakte se vrši implantacija veštačkog intraokularnog sočiva. 

  Saznajte više
 • Postoperativni tok

  Pacijent dvadesetak minuta nakon operacije odlazi kući i dolazi sutradan na kontrolu. Ukupan boravak pacijenta u bolnici iznosi oko dva sata. Značajno poboljšanje vida je kod većine pacijenata primetno već prvog dana posle operacije. Pacijent može da oseća blago grebuckanje ili svrab, ali ne bi trebalo da bude nikakvog bola. 

  Saznajte više

Najčešća pitanja i odgovori o operaciji katarakte

0109
NAŠ STRUČNI TIM ZA OPERACIJE KATARAKTE

Oni Vam omogućuju da ponovo jasno vidite