Očna bolnicaProfesional - dr Suvajac

4 Nov 2019
AUTOR: Očna bolnica Profesional
Podelite

Međunarodni simpozijum ,,Savremene terapijske opcije - Fokus na retini i tretmanu iregularne rožnjače''

Povodom 25 godina oftalmologije Profesional, 2. novembra u hotelu Metropol, je u organizaciji očne bolnice Profesional održan međunarodni simpozijum pod nazivom ,,Savremene terapijske opcije - Fokus na retini i tretmanu iregularne rožnjače''.

Međunarodnom simpozijumu je prisustvovalo ukupno 380 oftalmologa iz Srbije i zemalja iz okruženja. U toku simpozijuma je održano preko 25 predavanja podeljenih u tri sesije. Među predavačima su bili emineneti stručnjaci iz insotranstva i zemalja kao što su Norveška, Belgija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Rumunija, Slovenija kao i domaći stručnjaci među kojima i osam predavača iz očne bolnice Profesional.

Predavanja su bila podeljena u tri sesije. Prva sesija je bila posvećena refraktivnoj hirurgiji i tretmanu iregularnih rožnjača. Načelnik hirugije bolnice Profesional, dr Vladimir Suvajac, je govorio o laserskim tretmanima kod pacijenata sa keratokonusom i predstavio vema obećavajuće rezultate pacijenata koji su na taj način lečeni u bolnici Profesional. Prof. Mazen Sinjab iz Dubaija je govorio o SMILE laserskoj proceduri uklanjanja dioptrije. Prof. Stojanović iz Norveške koji je jedan od svetskih pionira i najprizantijih stručnjaka kad je u pitanju tretman iregularne rožnjače je govorio o savremenim laserskim  tretmanima iregularne rožnjače. Dr Jovana Suvajac Radošević je predstavila rezultate korekcije visokog miopnog astigmatizma sa Schwind Amaris platformom kojom  raspolaže bolnica Profesional, dok je dr Vesna Virijević, takođe iz bolnice Profesional, govorila o značaju OCT epitelnog mapiranja rožnjače kod refraktivnih pacijenata.

Druga sesija je bila posvećena vitreoretinalnoj hirurgiji u toku koje je održano sedam predavanja. Najzapaženije predavanje je održao dr Carl Claes iz Belgije, jedan od najboljih svetskih vitreoretinalnih hirurga, koji je govorio o različitim tehnikama za zatvaranje velikih ruptura makule kao i operativnom lečenju kod postojanja uznapredovalih promena na očnom dnu kod pacijenata sa šećernom  bolešću. Dr Carl Claes već blizu pet godina kao konsultant redovno obavlja najsloženije operacije na očnom dnu u bolnici Profesional.

Poslednja sesija je bila posvećena bolestima mrežnjače i njom je predsedavala dr Kristina Savić iz bolnice Profesional. U toku sesije je bilo govora o korišćenju lasera i anti VEGF terapije kod različitih vaskularnih bolesti na očnom dnu, kao i multimodalnom pristupu tim pacijentima. Interesantno predavanje je održala i dr Tijana Kostić iz bolnice Profesional, koja ja govorila o funkcionalnoj elektrodijagnostici. Dr Martina Jarc Vidmar iz univerzitetske očne klinike u Ljubljani, jedan od eksperata kad je u pitanju funckionalna elektrodijagnostika, je govorila o postavljanju dijagnoze i prognozi kod Leberove optičke neuropatije. Sesiju i ceo simpozijum je zatvorio prof. Svetislav Milenković, koji već 20 godina u oftalmološkom sistemu Profesional ima ulogu konsultanta kad su u pitanju bolesti mrežnjače.