Očna bolnicaProfesional - dr Suvajac

31 May 2019
AUTOR: Očna bolnica Profesional
Podelite

Keratokonus i lasersko skidanje dioptrije

Keratokonus predstavlja bolest rožnjače koja se karakteriše progresivnim istanjenjem i slabljenjem rožnjače, što dovodi do promene njenog fiziološkog oblika. To je praćeno pojavom manje ili veće dioptrije, najčešće cilindrične, koja vremenom sa progresijom bolesti raste.

Osobe sa keratokonusom često nisu svesni činjenice da boluju od keratokonusa. Misle da je razlog lošeg vida samo dioptrija, koja je u stvari kod pacijenata sa keratokonusom samo posledica promena na rožnjači. Kako bolest napreduje nastaje iregularni astigmatizam koji više nije moguće korigovati naočarima i standardnim kontaktnim sočivima.

Vrlo često pitanje pacijenata sa keratokonusom je da li je kod njih moguće ukloniti dioptriju laserskim skidanjem dioptrije. Važno je znati da je postojanje keratokonusa apsolutna kontraindikacija (prepreka) za obavljanje laserskog skidanja dioptrije, zato što bi ono dovelo da dodatnog slabljenja tih patološki izmenjenih rožnjača. Iz tog razloga se dioptrija koju imaju pacijenti sa keratokonusom koriguje u ranim stadijumima nošenjem naočara, a u kasnijim specijalizovanim kontaktnim sočivima.

Međutim, u praksi je često da je osoba intolerantna na kontaktna sočiva i da ne može da ih podnese. A ukoliko se radi o uznapredovalom keratokonusu, dobar vid nije moguće postići nošenjem naočara. Postavlja se pitanje šta raditi i kako pomoći pacijentu u toj situaciji?

U tim slučajevima, napretkom laserske tehnologije, je danas moguće takozvanim customized laserskim tretmanima značajno poboljšati vid pacijentu. Uz pomoć EXCIMER lasera, istog koji se koristi za lasersko skidanje dioptrije, se regularizuje površina rožnjače, time smanjuju optičke aberacije višeg stepena i omogućava bolji vid. Kako bi se osigurala da se rožnjača previše ne oslabi, te intervencije se kombinuju sa kornealnom kros linking procedurom za učvršćivanje rožnjače i stabilizaciju keratokonusa.

I ako cilj tih tretmana jeste poboljšanje vida, a ne uklanjanje dioptrije, ukoliko keratokonus nije previše napredovao, nije retkost da pacijent nakon tih intervencija ima značajno manju diotpriju, koja ponekad ni ne zahteva nošenje naočara.