Očna bolnicaProfesional - dr Suvajac

1 Oct 2018
AUTOR: Očna bolnica Profesional
Podelite

Kontraindikacije za lasersko skidanje dioptrije

Prva laserska procedura uklanjanja dioptrije je izvedena 1987.godine. Od tada je urađeno preko 40 miliona laserskih intervencija skidanja dioptrije širom sveta. Po najnovijim podacima učestalost ozbiljnijih komplikacija posle laserskog skidanja dioptrije je izuzetno mala i iznosi 0.02% ili jedna na 5000 procedura. To je čini jednom od najsigurnijih operativnih zahvata u medicini.  Kako bi se postigla maksimalna bezbednost inetervencije moraju da budu ispunjeni određeni uslovi u pogledu karakteristika rožnjače i oka u celini.  

To se utvrđuje posebim, specijalizovanim pregledom za lasersko skidanje dioptrije. O detaljima tog pregleda je već bilo reči, a u ovom članku ćemo govoriti o kontraindikacijama za lasersko skidanje dioptrije, odnosno u kojim situacijama se ono ne radi.

Kontraindikacije za lasersko skidanje dioptrije:

  • Pacijent ne sme imati manje od 18 godina. Zbog nestabilne dioptrije i karakteristika rožnjače kod dece, lasersko skidanje dioptrije se ne radi maloletnim licima. (Iako je lasersko skidanje dioptrije kod dece kontraverzna tema, postoji konzenzus da se ono nikako ne radi kod dece ukoliko je moguća korekcija dioptrije naočarima ili kontaktnim sočivima)
  • Dioptrija mora biti stabilna najmanje godinu dana. Kako bi lasersko skidanje dioptrije imalo smisla i kako bi rezultat bio trajan, dioptrija mora biti stabilna pre inetrvencije. U praksi to znači da se nije manjala za više od +/-0.50 dioptrije za godinu dana. Ukoliko se radi o visokim minus dioptrijama i mlađim pacijentima, pametno bi bilo sačekati da dioptrija bude stabilna bar godinu i po dana.
  • Lasersko skidanje dioptrije se ne radi u toku trudnoće ili dojenja. Zbog hormonskih promena u toku trudnoće ili dojenja može doći do prolaznih promena dioptrije. Iz tog razloga se u ovim stanjima ne radi lasersko skidanje dioptrije.
  • Rožnjača ne sme biti pretanka. Iako se pri laserskom skidanju dioptrije uklanja samo 14 mikrona tkiva rožnjače za svaku dioptriju (70-ti deo milimetra), mora se uvek voditi računa da rožnjača posle intervencije ne postane pretanka. Za LASIK metodu rožnjača ne sme biti tanja od 500 mikrona (0.5mm), a za PRK metodu ne  sme biti tanja od 450-460 mikrona. 
  • Rožnjača posle intervencije ne sme biti izrazito strma ili izrazito ravna. Kod uklanjanja minus dioptrije (kratkovidosti) laserom, rožnjača se zaravni kako bi slabije prelamala svetlost, kod plus dioptrije (dalekovidosti) ona se laserom ustrmi kako bi jače prelamala. Međutim, kako bi kvalitet vida posle intervencije bio veoma dobar, rožnjača ne sme da se previše niti ustrmi niti zaravni. U praksi to obično onemogućava uklanjanje dioptrija većih od -10D i +6D. Za dioptrije preko tih vrednosti postoji mogućnost ugradnje faknih sočiva.
  • Rožnjača mora da bude potpuno zdrava. Obzirom da se lasersko skidanje dioptrije izvodi na rožnjači, ona mora biti potpuno uredna, odnosno ne smeju postojati nikavi patološki procesi i abnormalnosti koje bi mogle da utiču na ishod intervencije. Ukoliko postoje one se uočavaju pri snimanju rožnjače kornealnom tomografijom.
  • Oko u celini mora biti zdravo. Ne smeju postojati klinički ispoljene bolesti oka, kao što su dijabetesna retinopatija, glaukom, aktivni herpetični keratitis, patološke promene na mrežnjači, hronični uveitisi i druge.
  • Sistemske bolesti vezivngo tkiva i druge aktivne sistemske autoimune bolesti. Zbog mogućnosti da kod pacijenata sa aktivnim autoimunim bolestima posle intervencije dođe do jake inflamatorne reakcije i oštećenja rožnjače, lasersko skidanje dioptrije se ne preporučuje ovim pacijentima.

Temeljno urađen pregled za lasersko skidanje dioptrije i poštovanje svih gore medicinskih preporuka, osigurava izuzetno visok stepen bezbednosti laserskog skidanja dioptrije.