Očna bolnicaProfesional - dr Suvajac

7 Oct 2018
AUTOR: Očna bolnica Profesional
Podelite

Pet najčešćih pitanja o laserskom skidanju dioptrije

1. Da li lasersko skidanje dioptrije boli?

LASIK procedura laserskog skidanja dioptrije, koja se radi kod velike većine pacijenata,  je potpuno bezbolna procedura. Bezbolnost procedure se postiže ukapavanjem kapi u oči. Neki pacijenti posle sat-dva od intervencije, po prestanku dejstva anestezije, mogu da osete veoma blago grebuckanje i peckanje. PRK metoda laserskog skidanja dioptrije, koja se radi dosta ređe i  ukoliko je rožnjača tanka za LASIK metodu, je takođe bezbolna, ali zbog uklanjanja epitela rožnjače u toku procedure, po prestanku dejstva anestezije pacijenti osećaju bol. Taj bol je prisutan od 24-48h od intervencije, sve dok se većina epitela ne obnovi. Bol varira u jačini od pacijenta do pacijenta, neki ga opisuju kao “ništa strašno”, drugi kao veoma jak, ali je najizraženiji prvu noć, a zatim postaje sve slabiji.

2. Da li se dioptrija vraća posle intervencije?

99% pacijenata koji laserski uklone kratkovidost (minus dioptriju) nema nikakvu dioptriju posle intervencije niti im se ona kasnije vrati. Kod visoke dalekovidosti (plus dioptrije) i/ili visokog astigmatizma (preko 4 dioptrije) taj procenat je nešto niži i iznosi oko 85-90%. Kod tih 10-15% pacijenata sa  visokom plus dioptrijom ili cilindrom (astigmatizmom) preko 4 dioptrije, može da dođe regresije (vraćanja ) dela dioptrije, koja retko prelazi 15% visine dioptrije pre intervencije. Ukoliko je dioptrija stabilna, veoma je retko da  u godinama koje dolaze ona poraste u meri da utiče na vid, ali nije nemoguće.

3. Da li mogu da se pojave neke komplikacije posle laserskog skidanja dioptrije?

Učestalost komplikacija posle laserskog skidanja dioptrije je 0.5 do 1%. To su pre svega lakše komplikacije, koje ne utiču na ishod operacije, ali produžavaju oporavak i zahtevaju adekvatno lečenje i redovne kontrole. Učestalost ozbiljnih komplikacija koje mogu zahtevati i naknadne intervencije u cilju njihovog saniranja (kao što je infekcija) je 0,02% (1 na 5000 procedura).

4. Koliko je potrebno vremena da bih dobro video posle skidanja dioptrije?

Posle LASIK procedure laserskog skidanja dioptrije 90% pacijenata dobije svoj maksimum vidne oštrine već sutradan na prvoj kontroli. Ostali dobiju taj maksimum za dva, tri dana. Prvih par nedelja je normalno da postoje varijacije u kvalitetu vida. Te varijacije ne ograničavaju pacijente da obavljaju redovne aktivnosti (kao što je odlazak na posao i slično) i posledica su lošijeg suznog filma posle skidanja dioptrije. Kvalitet viad postaje stabilna po oporavku suznog filma, i za to je kod nekih pacijenata potrebno par dana, kod nekih par nedelja, a kod veoma malog broja pacijenata  par meseci.

5. Posle koliko vremena od laserskog skidanja dioptrije mogu da se vratim na posao?

Posle laserskog skidanja dioptrije, pacijenti mogu da se vrate na posao već posle 3 dana. Prvih nedelju do dve posle intervencije treba izbegavati boravak u veoma prljavim i prašnjavim prostorijama. Prvih tri do četiri nedelje se ne savetuje jak fizički napor, kupanje u bazenima, morima u drugim vodama u kojima ima dosta bakterija.

Ukoliko imate još nedoumica ili Vam trebaju dodatne informacije, možete zakazati besplatnu konsultaciju u vezi laserskog skidanja dioptrije i dobiti odgovore na sva pitanja.