Očna bolnicaProfesional - dr Suvajac

28 Feb 2018
AUTOR: Očna bolnica Profesional
Podelite

Evropski kongres hirurga katarakte i refraktivnih hirurga, Beograd 2018

Dr Vladimir Suvajac, načelnik hirugije bolnice Profesional, je na evropskom kongresu hirurga katarakte i refraktivnih hirurga (ESCRS) održanog u Beogradu u februaru 2018., prezentovao rezultate uklanjanja visokog miopnog astigmatizma (visokih minus cilindara). Kongresu je prisustvovalo blizu 1200 lekara iz celog sveta i regiona.

Analiziranu su rezultati korekcije visokog miopnog astigmatizma na 70 očiju, kod koji je prosečna visina cilindra pre intervencije iznosila -3.6 dioptrija (najmanja visina cilindra pre intervencije je iznosila -2.75 dioptrije cilindra pa sve do -6 dioptrija cilindra). Godinu dana nakon intervencije 92.6% pacijenata je bilo u okviru granica emetropije (bez dioptrije), što je kod pacijenata sa visokom cilindrom izuzetan rezultat, u rangu sa najboljim svetskim studijima.

Ovo je veoma značajno, obzirom da je visoki cilindar obično teško korigovati naočarima ili mekim  kontaktnim sočivima. Samim tim i veliki broj osoba sa visokim cilindrom se interesuje za mogućnost laserskog skidanja dioptrije. 

Ova studija je pokazala da i kod tih pacijenata dugoročni rezultati uklanjanja dioptrije mogu biti odlični.

Predavanje je izazvalo veliki broj pozitivnih komentara.