Očna bolnicaProfesional - dr Suvajac

18 Jan 2017
AUTOR: Očna bolnica Profesional
Podelite

Visoka kratkovidost, degenerativna miopija

Pod visokom miopijom se podrazumevaju dioptrije više od -6. Za razliku od manjih minus dioptrija, visoka kratkovidost je često udružena sa promenama na očnom dnu, ali I na drugim strukturama oka, koje mogu dovesti do oštećenja vida I pada vidne oštrine.

Najčešće patološke promene kod osoba sa visokom miopijom koje dovode do oštećenja vida uključuju makulopatiju (oštećenje žute mrlje), degenerativne promene mrežnjače (retine) koje mogu dovesti do ablacije mrežnjače, kataraktu, I povišen rizik za nastanak glaukoma.

Navedene promene se obično javljaju nakon 60 godine života, ali individualno mogu I znatno ranije. Primera radi svaka treća osoba sa dioptrijom većom od -10 će u toku svog života, zbog neke od navedenih patoloških promena na oku, imati vidnu oštrinu od 20% ili manju.

Upravo iz gore navedeih činjenica je jasno zašto osobe sa visokom miopijom zahtevaju redovne kontrole jednom godišnje, koje uključuju kompletan oftalmološki pregled sa merenjem očnog pritiska, širenjem zenica I pregledom očnog dna, a ne samo povremene dioptrijske preglede.

Za svaku osobu sa visokom miopijom je korisno da zna prodromalne (početne) simptome ablacije mrežnjače, koja je višestruko češnja kod njih nego u opštoj populaciji. Oni uključuju iznenadnu pojavu brojnih I gustih mušica u vidnom polju, sevanje (blicanje) u vidnom polju I defekte u vidnom polju u vidu tamne zavese. U tm slučajevima je potrebno da se osoba odmah javi oftalmologu radi pregleda očnog dna I isključivanja nekog od ozbiljnijh oftalmoloških stanja.