Očna bolnicaProfesional - dr Suvajac

21 Oct 2016
AUTOR: Očna bolnica Profesional
Podelite

Rekurentne erozije rožnjače

Rekurentne erozije rožnjače predstavljaju oboljenje koje se karakteriše oštećenjem I defektom epitela rožnjače, koje je praćeno izraženim bolom, suzenjem, crvenilom oka I ponekad padom vida.

Epitel predstavlja najpovršniji sloj rožnjače I veoma je bogato inervisan. Ćelije epitela su pričvršćene za dublje slojeve rožnjače posebnim hemidezmozomskim vezama, koje su u normalnim situacijama veoma čvrste I nije ih lako raskinuti.

Kad postoji poremećaj strukture I povezanosti epitelnih ćelija sa ostatkom rožnjače, dolazi do nastanka erozije, odnosno defekta epitela rožnjače. Obzirom da se erozije periodično ponavljaju, nazivaju se rekurentnim.  One se mogu  javiti i kod postojanja određenih urođenih  distrofija rožnjače.

Međutim mnogo češći uzrok javljanja rekurentnih erozija rožnjače je prethodna povreda rožnjače. Najčešće su u pitanju povrede granom ili prstom deteta, pri čemu nastaje erozija (defekt epitela). Iako erozija brzo zaraste, novi epitel često slabije prijanja za ostatak rožnjače nego pre povrede. Upravo iz tog razloga, osoba nakon prve povrede dobija predispoziciju na ponavljane erozije rožnjače.

Erozije rožnjače se leče ukapavanjem antibiotskih kapi kako bi se sprečila infekcija,  ukapavanjem cikloplegika (kapi za širenje zenica) kako bi se ublažila upala I bol I nošenjem terapijskog kontaktnog sočiva ili zatvaranjem oka dok epitel ne zaraste.

U slučaju čestog ponavljanja erozija, u cilju njihovog trajnog elimisinja, obavlja se PTK (fototerapeutska keratektomija) EXCIMER laserom, istim kakav se koristi I za lasersko skidanje dioptrije.

PTK intervenciijom je moguće postići trajno izlečenje u 80 do 90% slučajeva već nakon prve intervencije.