Očna bolnicaProfesional - dr Suvajac

4 Oct 2016
AUTOR: Očna bolnica Profesional
Podelite

Herpetični keratitis

Herpetični keratitis je virusno zapaljenje rožnjače izazvano herpses simpleks virusom. Herpetični keratitis je  često recidivantno oboljenje, gde i po sanaciji upale, često dolazi do ponavnog javljanja bolesti. To se dešava zato što virus po primarnoj infekciji ostaje u senzitivnim nervima i ganglionu koji inerviše rožnjaču i tu ostaje latentan. Drugim rečima, nemoguće ga je trajno eliminisati iz organizma. Virus dospeva u senzitivne nerve posle primarne infekcije. Do nje dolazi obično u detinjstvu i može se manifestovati kao epizoda blefarokonjunktivitisa, ali i ne mora. Kod većine osoba virus ne izaziva zapaljenje, međutim ukoliko do njega dođe, ono je često provocirano nekim faktorom kao što je izlaganje UV zračenju, pad imuniteta, neka udružena patologija rožnjače i slično.

Herpetični keratitis može imati raznoliku kliniču sliku, i zahvatati različite slojeve rožnjače. U zavisnosti od toga se određuje terapija, ali ona uvek sadrži i antivirusne lekove, bilo topikalno u vidu masti, bilo sistemski u vidu tableta.

Kod osoba gde često dolazi do recidiva, uvodi se profilaktičko korišćenje antivirusnih lekova (u vidu tableta), koje može da traje i više godina, u cilju sprečavanja ili proređivanja recidiva.

Najčešći razlog pada vida nakon herpetičnog keratitisa je ožiljavanje rožnjače, čime ona gubi svoju providnost. Ukoliko je ono izraženo, postavlja se indikacija za keratoplastiku - transplataciju rožnjače, kako bi se rahibilitovao vid.

Ono što je takođe potrebno znati je, da su recidivantni herpetični keratitisi, najčešće kontraindikacija za lasersko skidanje dioptrije. Ukoliko je osoba imala samo jednu epizodu herpetičnog keratitisa, može da se razmatra mogućnost laserskog skidanja dioptrije, ali samo ako je od upale prošlo više od godinu dana.