Očna bolnicaProfesional - dr Suvajac

19 Oct 2017
AUTOR: Očna bolnica Profesional
Podelite

Konjunktivitisi

Konjunktivitis je stručan naziv za upalu vežnjače (konjunktive), strukture koja obavija prednju površinu beonjače .

Konjunktiva sadrži veliki broj površnih kvrnih sudova i njena upala dovodi do pojave crvenog oka, jednog od najčešćih razloga za javljanje pacijenata oftalmologu.

Pored crvenog oka, konjunktivitis je najčešće praćen i pojavom sekreta, suzenjem i senzacijama u vidu grebanja, žuljanja ili svraba (ukoliko se radi o alergijskom konjunktivitisu).

Konjunktivitis može biti bakterijski, virusni i alergijski. Takođe može biti posledica dugog ili neadekvatnog nošenja kontaktnih sočiva.

Virusni konjunktivitisi su obično sa najmanje izraženim simptomima, lako se prenose, pa je čest slučaj da ih osoba dobije pri kupanju u bazenima. Karakteriše ih vodenasta sekrecija, diskretna simptomatologija i terapija se daje po potrebi (kod izraženije kliničke slike i zahvatanja i rožnjače).

Bakterijski konjunktivitisi se karakterišu nešto izraženijom simptomatologijom, kao i gušćim mukopuruletnim sekretom. Uzimanje brisa se praktikuje samo pri postojanju izraženije kliničke slike, dok se u većini slučajeva antibiotske kapi prepisuju empirijski.

Alergijski konjunktivitisi imaju hroničan tok, javljaju se sezonski i karakterističan simptom jeste izražen svrab. Pored svraba javlja se i mukozna sekrecija. Kao terapija se prepisuju antiinflamatorni lekovi kako bi se uklonili ili redukovali simptomi.

Poseban tip konjunktivitisa se javlja kod dugogodišnjih nosilaca kontaktnih sočiva (značajno češće kod nosilaca mekih kontaktnih sočiva) koji se karakteriše promenama pre svega na konjunktivi gornjeg kapka. U tim slučajevima je neophodno uzdržati se od nošenja sočiva dok se konjunktiva ne normalizuje.

Konjunkitivitis je u većini slučajeva benigno oboljenje, najčešće sa spontanom rezolucijom i prolaskom simptoma, ali je zbog mogućnosti zahvatanja susedne rožnjače,  kao i mogućnosti hroničnih konjunktivitisa,  najbolje javiti se oftalmologu kako bi bila prepisana adekvatna terapija.