Očna bolnicaProfesional - dr Suvajac

7 Feb 2017
AUTOR: Očna bolnica Profesional
Podelite

Crveno oko

Jedna od najčešćih žalbi sa kojom se oftalmolozi susreću jesu crvene oči.

Uzroci crvenog oka mogu biti veoma raznoliki. Najčešće se radi o bezopasnim uzrocima, ali u nekim slučajevima crveno oko može da bude znak i nekih ozbiljnijih patoloških promena. U tim slučajevima obično postoji i simptomatologija u vidu bola, zamućenja vida, izražene osetljivosti na svetlost i oni nisu predmet ovog članka. Ovde ćemo se kratko osvrnuti na najčešće benigne uzroke crvenog oka.

Crveno oko može biti posledica izražene suvoće oka. Ona može biti hronična, koja je najčešća kod žena u menopauzi i starije populacije. Može biti i akutna, obično kad je osoba izložena vetru, suvom vazduhu u toku zimskih meseci, kad boravi u zadimljenim prostorijama i slično. U tim slučajevima jednostavna susptituciona terapija veštačkim suzama uklanja simptome crvenog oka  (bitno je napomenuti da nisu sve veštačke suze iste). 

Crveno oko može da bude i posledica hronične upale kapaka (blefaritis), koje takođe nije retko, i koje je često udruženo sa suvim okom. Pored terapije suvog oka, potrebno je i obavljati redovnu higijenu ivice kapaka kako bi se siptomi ukloniili. 

Najčešći uzrok crvenog oka je konjunktivitis ili upala vežnjače, proviine strukture koja pokriva beonjaču i unutrašnju stranu kapaka. Ona može biti virusna, bakterijska, alergijska i u zavisnosti od tipa, simptomi uključuju sekreciju, crvenilo, žuljanje, svrab i slično. U tim situacijama je potrebno otići kod oftalmologa kako bi se dobila adekvatna terapija.

Bitno je napomenuti da nikako ne treba samoinicijativno ukapavati antibiotike i kortikosteroidne kapi, jer ukoliko se primene u neadekvatnoj situaciji  mogu da pogoršaju stanje pa i same da budu uzročnik crevnog oka i drugih simptoma