Očna bolnicaProfesional - dr Suvajac

4 Jul 2017
AUTOR: Očna bolnica Profesional
Podelite

Prevencija hroničnog blefaritisa

Blefaritis ili upala rubova kapaka je veoma učestala hronična bolest, koja iako retko dovodi do ozbiljnijih komplikacija, često dovodi do izraženih subjektivnih smetnji i pada kvaliteta života.

Najčešće se ispoljava osećajem grebanja i  stranog tela u oku, zatim peckanjem i drugim simptomima suvog oka.

Kapci su strukture koji imaju veoma bitnu ulogu u mehaničkoj zaštiti oka, ali takođe imaju veoma bitnu ulogu u vlaženju površine oka. U njima se nalaze suzne žlezde koje lučenjem suza održavaju rožnjaču vlažnom, što je bitno za kvalitet vida i zdravlje rožnjače. Takođe se u njima nalaze žlezde koje luče lipide (masti) koje prekrivaju suzni film na rožnjači i sprečavaju prerano isparavanje suza.

Kad postoji upala rubova kapaka ili blefaritis ove funkcije mogu biti poremećene i zato dolazi do javljanja gore pomenutih simptoma. Razlikujemo više tipova blefaritisa: baketrijski, seboroični i mešoviti. Bakterijski je kao što mu ime kaže izazvan bakterijama; seboroični je praćen prekomernim lučenjem lipida i njihovim taloženjem na trepavicama; mešoviti je kombinacija prethodna dva.

Pored subjektovnih tegoba, pri kliničkom pregledu može da se uoči crvenilo rubova kapaka i drugi znaci inflamacije.

Treba imati u vidu da je blefaritis hronična bolest i da se može javljati dugi niz godina, i da je iz tog razloga prevencija najbolji način eliminisanja subjektivnih smetnji koje se javljaju.

Osnovna mera prevencije je redovna  nega kapaka. Pacijenti koji boluju od hroničnog blefaritisa treba da redovno, pri tuširanju (ili posle tuširanja), masiraju gornji i donji kapak, pokretima od nosa ka spolja. Masiranje može da se izvodi i suvim peškirom.  Time se sprečava nagomilavanja sekreta u žlezdama i njihova upala.

Druga mera je aplikacija toplih kompresa na kapke, kako bi se razmekšao nagomilani sekret u žlezdama i olakšala njegova eliminacija. Treća mera podrazumeva „tuširanje“ ivica kapaka, koje se izvodi nežnim trljanjem ivica kapaka bebi štapićem, kako bi se uklonile naslage (skvama) sa trepavica.

Ukoliko ove mere prevencije i lečenja ne daju rezultat, pristupa se ukapavanju lekova u vidu kapi, koje isključivo prepisuje oftalmolog.