Ultrazvučne operacije katarakte

Ultrazvučne operacije katarakte

Katarakta predstavlja zamućenje očnog sočiva. Operacija katarakte ili fakoemulzifikacija podrazumeva primenu ultrazvuka u eliminaciji zamućenog sočiva.

Na mesto eliminisanog zamućenog sočiva se ugrađuje veštačko sočivo, koje pacijentima omogućava jasan vid, kakav su imali pre nastanka katarakte.

Da bi ultrazvučna sonda došla do zamućenog sočiva, na rožnjači se napravi mikro rez od 2.4 mm kroz koju se sonda uvodi u očnu komoru. Kroz taj rez se ubrizgaju zaštitne supstance koje štite strukture oka u toku eliminacije sočiva ultrazvukom. Po uklanjanju zamućenog sočiva vrši se ugradnja veštačkog sočiva. Sočiva koja se ugrađuju su inertna, to jest ne izazivaju nikakvu reakciju oka, ne mogu biti odbačena i ostaju u oku do kraja života. Obzirom da se radi o jakom malom rezu ne stavljaju se nikakvi konci.

Slika: Uklanjanje zamućenog sočiva ultrazvučnom sondom i ugradnja veštačkog sočiva

Operacija katarakte traje desetak minuta, radi se u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji i potpuno je bezbolna. Pacijent posle operacije ide kući i dolazi sutradan na kontrolu. Ukupan boravak pacijenta u bolnici iznosi oko dva sata.

Značajno poboljšanje vida je kod većine pacijenata primetno već prvog dana posle operacije. Prva kontrola je prvi dan posle operacije, a druga posle sedam dana. Prvih mesec dana potrebno je ukapavati kapi u operisano oko kako bi se osigurao miran i uspešan postoperativni tok.

Zeleo bih da se zahvalim najpre prof.dr Đurovicu koji je ne samo veliki strucnjak vec i veliki covek koji za svakog...

Posted by Miodrag Savic on Wednesday, November 25, 2015

Jedini način za lečenje katarakte je hirurško uklanjanje zamućenog sočiva i ugradnja veštačkog sočiva na njegovo mesto. Ne postoje kapi ili drugi lekovi koji mogu da izleče i uklone kataraktu. Do pre dvadesetak godina, dok nije postojalo ultrazvučno uklanjanje katarakte, čekalo se da katarakta potpuno sazri, jer je jedino tad bilo moguće uklanjanje zamućenog sočiva.

Danas, fakoemulzifikacija, ili ultrazvučno uklanjanje katarakte se radi čim pacijent primeti da mu je pao vid i da mu to smeta u svakodnevnim aktivnostima. Kad će katarakta zasmetati pacijentu i kad će se on odlučiti na operaciju je prilično individualna stvar. Ono što treba znati je da nikako ne treba čekati da katarakta potpuno sazri i da pacijentu potpuno padne vid, zato što je u tom slučaju znatno teže odrediti dioptriju sočiva koje se ugrađuje u toku operacije. Takođe su i komplikacije u toku operacije katarakte, iako veoma retke, ipak češće kod uznapredovalih i zrelih katarakti.

U sledećem informativnom filmu, profesor dr Branislav Đurović objašnjava šta je katarakta, kako se ona manifestuje, kako se dijagnostikuje i kako izgledaju ultrazvučne operacije katarakte u očnoj bolnici ,,Profesional dr Suvajac''.

 

Pre same operacije potrebno je oderediti jačinu sočiva koje se ugrađuje, što se može uraditi ultrazvukom ili naprednijom i preciznijom metodom optičke biometrije pomoću Wavelight Biographa. Obično se u toku operacije pacijentima ugrađuje sočivo koji će im omogućiti dobar vid na daljinu bez nošenja naočara. U tom slučaju, pacijenti posle operacije vide dobro na daljinu bez naočara (pod daljinom se podrazumeva sve dalje od jednog metra), dok za čitanje i rad na blizu nose naočare.

Kod pacijenata koji su ceo život bili kratkovidi i koji su navikli da vide na blizinu bez nošenja naočara, se obično ugrađuje sočivo koje im to omogućuje i posle operacije katarakte, dok za gledanje na daljinu i posle operacije nose naočare.

Sve ovo se radi u dogovoru sa pacijentom i da li će pacijentu biti ugrađeno sočivo koje će mu omogućiti da dobro vidi na daljinu ili na blizinu bez nošenja naočara, zavisi od njegove želje i svakodnevnih aktivnosti koje upražnjava.


Pored ovih sočiva, kod nekih pacijenata je moguće ugraditi i specijalna multifokalna sočiva, koja omogućavaju pacijentima dobar vid na svim udaljenostima bez nošenja naočara.

Saznajte više ugradnji multifokalnih sočiva u toku operacije katarakte.

Operacije katarakte u bolnici Profesional se obavljaju na Alcon Centurion, mikrohirurškom sistemu za ultrazvučne operacije katarakte poslednje generacije kojim raspolaže svega nekoliko klinika na području bivše Jugoslavije.

Ono što odvaja ovaj sistem od svih drugih na tržištu je izuzetna efikasnost u uklanjanju i najtvrđih katarakti, kao i po prvi put primenjenoj tehnologiji aktivne kontrole očnog pritiska u toku operacije katarakte. Ovom tehnologijom se značajno smanjuje rizik za nastanak intraoperativnih komplikacija i osigurava bezbednost procedure.