Tehnologija laserskog skidanja dioptrije

Tehnologija laserskog skidanja dioptrije

Wavelight Allegretto Eye Q 400 Hz laser je jedan od najnaprednijih i najpouzdanijih sistema za lasersko skidanje dioptrije, nemačke firme Wavelight, jednog od vodećih svetskih proizvođača opreme za refraktivnu hirurgiju.

Laseri koji se koriste za uklanjanje dioptrije, takozvani excimer laseri, emituju ultraljubičastu svetlost talasne dužine 192 nm koja nema toplotni efekat na rožnjaču i samim tim ne dovodi do njenog oštećenja.

Još jedna bitna karakteristika savremenih lasera jeste njihova izuzetna preciznost. Svaki laserski puls ukloni samo 0.25 mikrona tkiva rožnjače (1/4000 deo milimetra), pri čemu se za korekciju jedne dioptrije ukloni samo 14 mikrona tkiva rožnjače (šezdeseti deo milimetra). To omogućava izuzetno precizno planiranje i sprovođenje tretmana uz maksimalnu poštedu tkiva. Da bi ilustrovali gore navedeno, u sekciji Multimedija na kraju ove strane, je slika uveličane ljudske dlake koja je izrezbarena primenom excimer lasera kakvi se i koriste za skidanje dioptrije. Treba imati u vidu da je debljina ljudske dlake samo 50 mikrona (dvadeseti deo milimetra).

•  Brzina: Brzina lasera od 400 Hz čini Wavelight Allegretto Eye Q jednim od najbržih laserskih sistema na svetu, koji omogućava emitovanje 400 pulseva na rožnjaču u sekundi, što u praksi znači da je za skidanje jedne dioptrije potrebno samo dve sekunde.
 
•  Preciznost: Allegretto Wave® Eye-Q laser emituje laserske pulseve veoma malog dijametra što omogućava finije preoblikovanje rožnjače. Takođe pomoću specijalnog algoritma Allegretto emituje pulseve tako da tek svaki osmi padne na isto mesto na rožnjači što značajno umanjuje energiju koju apsorbuje rožnjača i samim tim značajno umanjuje mogućnost nastanka komplikacija. To je takozvana "Perfect Pulse" tehnologija.

Link ka stranci proizvođača i detaljnijem opisu "Perfect Pulse" tehnologije


•  Bezbednost: Laser ima ugrađen eye tracker sa sposobnošću praćenja pokreta oka brzinom od 400 pokreta u sekundi. Ova tehnologija omogućava emitovanje laserskog pulsa samo ukoliko je rožnjača potpuno centrirana, što osigurava izuzetno visok stepen bezbednosti operacije skidanja dioptrije.

•  Personalizovana procedura: Koristeći naprednu Wavefront Optimized tehnologiju Allegretto Eye Q laser osigurava izuzetnu pouzdanost i visoku uspešnost procedure laserske korekcije dioptrije.

Da bi objasnili Wavefront Optimized tehnologiju moramo da znamo kako se ponašaju laserski impulsi koji padnu na rožnjaču. Kod manje naprednih lasera pulsevi koji padnu pod pravim uglom na rožnjaču uklone i najviše tkiva dok oni koji padnu na periferiju pod manjim uglom imaju manje efekta. 

To dovodi do formiranja malih optičkih zona kao i do promene normalnog  asferičnog oblika rožnjače u sferični što ima za posledicu indukciju sfernih aberacija i neželjene optičke fenomene u vidu zablještenja, haloa oko izvora svetlosti i generalno lošijeg kvaliteta vida.

Međutim kod Wavefront Optimized tehnologije specijalni algoritam uzima ovo u obzir i emituje više pulseva na periferiju, to jest tamo gde je pojedinačni efekat svakog pulsa manji, i na taj način osigurava zadržavanje asferičnog oblika rožnjače i velike optičke zone od kojih i zavisi jasan i kvalitetan vid.
 
Link ka sajtu proizvođača i detaljnijem opisu Wavefront Optimized tehnologije.

Pročitajte svedočanstva pacijenata posle laserskog skidanja dioptrije.