Pregled za lasersko skidanje dioptrije

Pregled za lasersko skidanje dioptrije

Na pregledu za lasersko skidanje dioptrije se utvrđuje ko je dobar kandidat za uklanjanje dioptrije.  Podaci  koji se dobiju snimanjem na specijalizovanim dijagnostičkim uređajima  u toku pregleda,  se koriste za planiranje procedure skidanja dioptrije. Sva snimanja su beskontaktna,  brza (traju po nekoliko sekundi) i veoma komforna.

Pregled za lasersko skidanje dioptrije obuhvata:

-Kompjutersko određivanje dioptrije
Ovim se dobija prilično tačan uvid u dioptriju pacijenta na usku zenicu

-Beskontaktno merenje očnog pritiska

-Optičku lasersku biometriju uz pomoć Wavelight Biograph uređaja

-Određivanje broja endotelnih ćelija uz pomoć spekularne mikroskopije

-Kornealnu tomografiju – snimanje rožnjače
Imajući u  vidu da se procedura laserskog skidanja dioptrije radi na rožnjači, ovo je najbitnije snimanje u toku pregleda. Na osnovu karakteristika rožnjače, njene debljine, zakrivljenosti, morfologije i drugih parametara se dobija uvid da li procedura može bezbedno da se uradi i koja je metoda laserskog skidanja dioptrije najbolja za svakog pojedinačnog pacijenta.

Podaci dobijeni  ovim snimanjem se upisuju u laser i na osnovu njih se preoblikuje rožnjača i uklanja dioptrija. Snimanje je beskontaktno, pacijent gleda u svetlo ispred njega i ne traje duže od pet minuta.

- Okularna aberometrija uz pomoć CSO Osiris aberometra najviše rezolucije

- OCT rožnjače sa epitelnim mapiranjem uz pomoć Avanti XR uređaja

Po završetku ovih dijagnostičkih snimanja pacijent ulazi u ordinaciju na klinički pregled u toku kojeg mu se:

-određuje dioptrija i maksimalna vidna oštrina pomoću probnih stakala
(maksimalna vidna oštrina koju pacijent postigne se očekuje i posle skidanja dioptrije,   samo bez naočara i kontaktnih sočiva)

-pregleda prednji segment oka pomoću biomikroskopa
(da bi se utvrdilo da ne postoje neke promene na oku ili kapcima, koje bi morale da se saniraju pre intervencije ili koje bi bile kontraindikacija za skidanje dioptrije, kao na primer katarakta)
 

-određuje kvantitet i kvalitet suznog filma koji prekriva rožnjaču
(posle laserskog skidanja dioptrije može se očekivati prolazno smanjenje lučenja suza i manje ili više izraženo suvo oko; kako bi se simptomi suvog oka posle operacije izbegli ili ranije povukli, suzni film pre operacije ne sme da bude loš. Ukoliko se kod pacijenta utvrdi loš suzni film, prepisuju se kapi i gelovi za popravljanje suznog filma. Kad se on popravi, obično posle par nedelja, pacijent može da se podvrgne skidanju dioptrije.

Po završetku gore navedenog pacijentu se šire zenice. Zenice se šire iz dva razloga. Prvi je da se vidi dioptrija na široku zenicu, kad je onemogućena akomodacija, jer ona predstavlja pravu dioptriju koju pacijent ima i koja može da se razlikuje od dioptrije na usku zenicu. Uzimanjem u obzir dioptrije na široku zenicu omogućava se uklanjanje kompletne dioptrije. Ovo naročito važi za hipermetropiju (dalekovidost).

Drugi razlog je pregled očnog dna. Očno dno se vizualizuje pomoću specijalne lupe i biomikroskopa. Pregledom očnog dna se osigurava da pacijent nema neke promene na očnom dnu koje bi zahtevale odgovarajuće lečenje i koje bi bile kontraindikacija za lasersko skidanje dioptrije. Ovo je naročito bitno kod visokih miopija.

Širenje zenica traje oko 45 minuta.

Kad se prošire zenice, pacijent ulazi po drugi put u ordinaciju gde mu se proverava dioptrija na široku zenicu i pregleda očno dno kao što je gore navedeno.

Po završetku pregleda u dogovoru sa pacijentom se određuje termin intervencije.

Ukupno trajanje pregleda je oko dva sata. Iako je ovo dosta duže od trajanja same procedure laserskog skidanja dioptrije (15 minuta za oba oka), temeljno odrađen pregled je u najvećoj meri  zaslužan za bezbednost procedure kao i za dobre i trajne rezultate skidanja dioptrije.