Pitanja i odgovori o operaciji katarakte

Pitanja i odgovori o operaciji katarakte

 

 

 

 

Da li je pacijent budan u toku operacije katarakte?

Operacija katarakte se radi u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji tako da je pacijent sve vreme trajanja operacije budan i svestan i gleda u svetlo iznad sebe. Ukapavanjem kapi za anesteziju pre operacije se postiže potpuna bezbolnost procedure.

Koliko traje operacija katarakte i da li je bolna?

Operacija katarakte traje desetak minuta i bezbolna je.

Da li ostajem u bolnici posle operacije katarakte?

Savremena ultrazvučna operacija katarakte je postigla takav nivo bezbednosti i efikasnosti da spada u procedure dnevne hirurgije. To znači da pacijent nekih pola sata posle operacije ide kući i dolazi sutradan na prvu kontrolu. Ne postoji nikakva potreba za ostajanjem u bolnici.

Koliko traje oporavak posle operacije katarakte?

Kod velikog broja pacijenata rezultati su vidljivi već prvi dan posle operacije. Pod neposrednim postoperativnim tokom se podrazumeva period od prvih 7 dana, posle kog se procenjuje konačni funckionalni ishod i posle kog je rizik za nastanak bilo kakvih komplikacija izuzetno mali. Kapi se u operisano oko ukapavaju mesec dana i imaju ulogu da spreče upalnu reakciju oka i osiguraju miran postoperativni tok.

Imam kataraktu na oba oka, ukoliko operišem jedno oko, posle kog vremena može da se operiše katarakta na drugom oku?

Razmak od nedelju dana između dve operacije katarakte je sasvim dovoljan. Jedino u retkim slučajevima gde je došlo do nekih komplikacija posle operacije katarakte prvog oka, operacija drugog oka se odlaže dok ne dođe do saniranja komplikacija na prvom.  Istovremene operacije katarakte oba oka se izbegavaju kako bi se osigurala veća bezbednost procedure.

Da li će mi posle operacije katarakte trebati naočare?

Kod većine pacijenata moguće je uraditi proračun i ugraditi sočivo koje će obezbediti dobar vid na daljinu (u šta spada i gledanje televizije) bez potrebe za nošenjem naočara. Pri radu na blizinu pacijent koristi naočare za čitanje. U slučaju ugradnje multifokalnih sočiva pacijenti vide dobro i na daljinu i na blizinu i velika većina nema potrebu za nošenjem naočara.

Da li moram da čekam da katarakta sazri da bih otišao na operaciju?

Stav da katarakta mora da sazri da bi se operisala je davno prevaziđen i  za njega nema mesta u savremenoj hirurgiji katarakte. On je bio aktuelan pre uvođenja ultrazvučnih operacija katarakte, jer je tehnika pri kome se zamućeno sočivo u celini eliminisalo iz oka tako zahtevala. Danas čekanje da katarakta potpuno sazri samo otežava operaciju, povećava mogućnost za nastanak komplikacija i produžava oporavak a sve kao posledica značajno veće primene ultrazvuka u toku operacije veoma tvrdog sočiva.