Pitanja i odgovori o laserskom skidanju dioptrije

Pitanja i odgovori o laserskom skidanju dioptrije

 

 

 

 

Imam cilindar na oba oka, da li je moguće cilindar ukloniti laserom?

Laserskim skidanjem dioptrije moguće je korigovati i astigmatizam (cilindar). Može se korigovati cilindar do 5 dioptrija (bilo da je plus ili minus dioptrija). Obzirom na samu prirodu astigmatizma to jest nepravilnu zakrivljenost rožnjače procenat uspešnosti  procedure je nešto niži nego kod obične kratkovidosti (minus dioptrije) i iznosi oko 90%.

Slabovid sam na desnom oku, imam -4 dioptrije cilindra  i imam vidnu oštrinu od 50%. Da li može laserom da mi se popravi vid na tom oku?

 Laserskim skidanjem dioptrije se omogućava da vid posle operacije bude onakav kakav je bio sa kontaktnim sočivima ili naočarima, ali bez njih. Laser ne može da popravi slabovidost, jer kod slabovidosti problem nije u dioptriji oka, već u nerazvijenosti moždanih centara za vid.

Da li mogu odmah da vozim posle laserske korekcije dioptrije?

Neposredno posle procedure niste sposbni za vožnju zato što je vid prvih par sati od operacije vodenast i često oči mogu biti osetljive na svetlost. Već po dobijanju veoma jasnog vida što je najčešće do drugog ili trećeg dana od operacije možete voziti, mada se vožnja na dugim relacijama izbegava prvih nedelju dana.

Koliko traje lasersko uklanjanje dioptrije?

Procedura laserskog uklanjanja dioptrije traje nekih 5 minuta po oku, od kojih sama aplikacija laserskih pulseva ne traje više od desetak sekundi. Ukupno vreme provedeno u klinici iznosi dva sata i  uključuje proveravanje dioptrije i pripremni deo pre same procedure kao i vreme od nekih 30 minuta koje provodite u klinici posle procedure kako bismo se uverili da je sve u najboljem redu.

Zbog prirode posla provodim više od osam sati na računaru dnevno. Koliko dana posle operacije skidanja dioptrije mogu da se vratim radu na računaru?

Duži rad na računaru kod svih ljudi dovodi do povećane suvoće oka. To je posledica ređe učestalosti treptanja koje je  jako bitno za kvalitet suznog filma koji prekriva našu rožnjaču. Pošto je posle skidanja dioptrije suzni film i onako oštećen bilo bi pametno izbegavati duži, višesatni rad na računaru u prvih sedam dana posle procedure. Ukoliko to nije moguće, preporučuje se pravljenje kraćih pauza na svakih 30 do 45 minuta rada za računarom kao i češće ukapavanje veštačkih suza.

Posle koliko vremena se postiže pun efekat laserskog skidanja dioptrije?

Većina pacijenata primeti značajno bolji vid prvo jutro nakon skidanja dioptrije što kod pacijenata i izaziva najveće oduševljenje. To je takozvani WOW efekat.  Skoro kod svih je to slučaj dva do tri dana posle procedure. U prvih par nedelja, kod nekih pacijenata i meseci, normalne su male prolazne oscilacije vida kao posledica lošijeg suznog filma. Po stabilizaciji i potpunom oporavku suznog filma te oscilacije se gube i vid je savršeno jasan sve vreme

Da li skidanje dioptrije laserom boli i da li ću biti budan u toku tretmana?

Lasersko skidanje dioptrije LASIK metodom je potpuno bezbolno. Anestezija je lokalna, to jest postiže se ukapavnjem kapi u oko, bez ikakvih injekcija. Vi ste sve vreme tretmana budni i svesni.  Gledate u svetlo iznad Vas i samo ćete u jednom trenutku izgubiti svetlo na oku na kome se skida dioptrija u trajanju od desetak sekundi, posle čega će se ono vratiti.

Posle koliko vremena mogu da se vratim vežbanju u teretani?

Posle laserskog skidanja dioptrije zabranjen je težak fizički napor i naprezanje prve četiri nedelje. Lake aerobne aktivnosti u vidu vožnje bicikla, laganog trčanja i slično mogu da se upražnjavaju posle dve do tri nedelje.

Dugi niz godina nosio sam meka kontaktna sočiva. Međutim u poslednje vreme zbog izraženog suvog oka nisam u mogućnosti da ih nosim. Da li bih mogao da se podvrgnem skidanju dioptrije?

Jedan od preduslova za lasersko skidanje dioptrije jeste dobar suzni film. Pošto sama procedura oštećuje suzni film nije pametno skidati doptriju dok se on ne popravi. Ukoliko Vam se na pregledu za lasersko skidanje dioptrije dijagnostikuje loš suzni film i suvo oko dobićete recept za kapi koje ćete ukapavati i ako je potrebno određeni gel koji služe za popravljanje i stabilizaciju suznog filma. Za ovo je obično potrebno dve do tri nedelje i potom po izlečenju suvog oka možete ići na lasersko skidanje dioptrije.

Imam 65 godina. Da li ja mogu da idem na lasersko uklanjanje dioptrije?

Ne postoje starosna ograničenja za lasersko uklanjanje dioptrije, osim onog da pacijent mora da bude punoletan.  Međutim treba imati dve stvari u vidu. Prva je da lasersko uklanjanje dioptrije kod pacijenata Vaših godina ne koriguje dioptriju za čitanje, takozvanu presbiopiju, već omogućava dobar vid na daljinu. Druga stvar je pitanje katarakte . Katarakta predstavlja zamućenje sočiva i ako se ono desi, što kod pacijenata Vaših godina može biti slučaj, neophodna je operacija katarakte,  koja sama po sebi rešava pitanje dioptrije na daljinu.

Koliko je važno da mi dioptrija bude stabilna?

Neophodno je da Vam dioptrija bude stabilna bar godinu dana iz prostog razloga što nema smisla skidati dioptriju ukoliko postoji velika verovatnoća da će ona porasti i dovesti do nošenja naočara ili kontaktnih sočiva nekoliko meseci posle intervencije. Ukoliko je dioptrija stabilna lasersko skidanje dioptrije je izuzetno efikasna procedura sa procentom uspešnosti od 95%.

Imam dioptriju od -3 na desnom oku i -3.75 na levom. Kolika je uspešnost laserske korekcije dioptrije u mom slučaju?

Kod kratkovidosti, odnosno minus dioptrija bez astigmatizma, procenat uspešnosti laserskog skidanja dioptrije iznosi 95%, to jest 95% pacijenata će savršeno videti bez nošenja naočara ili kontaktnih sočiva. Kod 5% pacijenata može se desiti da zaostane mala dioptrija, koja nikad nije ni blizu visine prvobitne i koja se ukoliko rožnjača to omogućava može potpuno skinuti ponovnom laserskom procedurom.

Da li postoji najmanja vrednost dioptrije za koju se savetuje skidanje dioptrije laserom?

Da li se lasersko skidanje dioptrije savetuje ili ne , ne zavisi od visine dioptrije već od efekta koja ona ima na vid. To u praksi znači da ako pacijent ima uslovno rečeno malu dioptriju od -1  ali vidi bez naočara ili kontaktnih sočiva 50% a sa korekcijom vidi 100%, onda će i posle skidanja dioptrije dobiti vid od 100% ali bez nošenja naočara ili sočiva, to jest doći će do poboljšanja nativne vidne oštrine od 50 procenata.