Optovue OCT snimanje žute mrlje

Optovue OCT snimanje žute mrlje

Optička koherentna tomografija ili skraćeno OCT je najnaprednija i najpreciznija metoda koja je dovela do revolucije u  dijagnostikovanju bolesti mrežnjače i praćenja učinka terapije.

Ono što OCT snimanje razlikuje od drugih dijagnostičkih metoda jeste izuzetno visoka rezolucija snimanja od svega nekoliko mikrona (1 mikron iznosi hiljaditi deo milimetra). To u praksi znači da se promene od svega par mikrona, odnosno par hiljaditih delova milimetra mogu uočiti.

Poređenja radi minimalna promena koja se može uočiti ultrazvukom oka je 1mm, to jest OCT ima skoro hiljadu puta veću rezoluciju od ultrazvuka.

Zato se OCT snimanje još i naziva in vivo histologijom, jer je moguće videti detaljan prikaz svih slojeva retine.
 
Optopol Copernicus – OCT uređaj kojim raspolaže naša ustanova spada u  najnapredniju, takozvanu "spectral domain" generaciju OCT uređaja. Za razliku od starijie "time domain" generacije OCT uređaja, Copernicus ima mnogo višu rezoluciju pa samim tim i mnogo veću dijagnostičku vrednost.

Ima mogućnost pravljena  25000 snimaka u sekundi, rezolucije od 5 mikrona, što omogućava  izuzetno detaljan prikaz mrežnjače i eventualnih patoloških promena. 

Indikacije za OCT dijagnostiku su jako brojne a neke od najčešćih uključuju:

- sve promene ili sumnju na promene u žutoj mrlji (delu mrežnjače zaduženom za jasan vid)
- senilnu degeneraciju žute mrlje
- cistoidni edem makule
- rupture makule
- epiretinalne membrane
- dijabetesnu retinopatiju
- okluzije vena mrežnjače
- centralnu seroznu retinopatiju

Pored postavljanja prave dijagnoze OCT ima veliki značaj i u praćenju efekta terapije.
 
Pored dvodimenzionalnih snimaka mrežnjače Copernicus omogućava i 3D rekonstrukciju i prikaz žute mrlje u cilju lakšeg razumevanja patoloških procesa.

Pored dijagnostike bolesti žute mrlje OCT ima značajnu primenu i u dijagnozi glaukoma. Detaljan prikaz strukture optičkog diska i debljine sloja nervnih vlakana mrežnjače, koja je smanjena kod pacijenata sa glaukomom, omogućava ranu dijagnozu glaukoma kao i najpreciznije praćenje napredovanja bolesti i učinka terapije.