Operacije na kapcima

Operacije na kapcima

Kapci su male ali delikatne strukture neophodne za zaštitu integriteta i zdravlja očiju. Oni mehanički štite osetljve strukture oka i treptajima omogućavaju normalno vlaženje rožnjače.

Veliki broj patoloških stanja može da zahvati kapke i da dovede do nastanka neprijatnih simptoma i tegoba kao i oštećenja važnih struktura oka.

Najčešće od njih su:

Entropijum

Entropijum predstavlja stanje kod kojeg je kapak okrenut  ka unutra, to jest ka rožnjači. Obično se javlja kod starijih osoba ali može biti posledica i traume ili hemijskih opekotina.

Okretanje kapka ka unutra dovodi do iritacije rožnjače trepavicama što se manifestuje simptomima kao što su osećaj stranog tela u oku, grebanje, crvenilo i suzenje. Operacijom entropijuma i vraćanjem normalnog položaja kapka dolazi do nestanka simptoma.

Ektropijum

Za razliku od entropijuma, kod ektropijuma kapak je okrenut ka spolja, to jest od oka. Simptomi pre svega uključuju pojačano suzenje. Kod težih slučajeva može postojati hronično zapaljenje konjunktive (vežnjače) i oštećenja rožnjače. Oštećenje rožnjače, takozvana ekspoziciona keratopatija nastaje zbog nemogućnosti kompletnog zatvaranja oka kapcima i posledičnog  gubitka normalnog vlaženja rožnjače.

Najčešće se javlja kao posledica starenja ali se može javiti i kao posledica mehaničke trakcije kapka od strane nekog tumora kože, ožiljka ili slično. Može se javiti i kao posledica neuroloških bolesti i oštećenja sedmog moždanog nerva. Ukoliko su simptomi izraženi i postoji oštećenje rožnjače indikovana je hirurška interevencija kojom se kapak vraća u normalni položaj

Ptoza

Ptoza predstavlja izraženu spuštenost gorneg kapka, koji u manjoj ili većoj meru prekriva zenicu i ometa vid. Može zahvatiti jedno ili oba oka. Može biti urođeno ili češće stečeno stanje i može da se javi kao posledica velikog broja bolesti.

Tumori kapaka

Benigni tumori kapaka su jako česti i njihova učestalost se povećava starenjem. Dijagnoza se kod većine postavi već kliničkim pregledom i hjihovo hirurško uklanjanje se radi iz estetskih razloga.  Ukoliko postoji bilo kakva nedoumica da li se radi o benignom tumoru ili je moguće da je u pitanju maligni, radi se biopsija i hirurško uklanjanje tumorskog tkiva.