LASIK metoda laserskog skidanja dioptrije

LASIK metoda laserskog skidanja dioptrije

Postoji više metoda laserskog skidanja dioptrije.

Svim metodama je zajednička jedna stvar. Primenom lasera se menja prelomna moć rožnjače i omogućava trajno uklanjanje dioptrije i jasna slika bez nošenja naočara i kontaktnih sočiva.

Površina rožnjače je prekrivena tankim epitelnim ćelijskim slojem koji kao i kod svih tkiva ima zaštitnu ulogu. Epitelne ćelije se brzo obnavljaju što onemogućava primenu lasera u cilju skidanja dioptrije direktno na površinu rožnjače.

Na neki način mora da se “zaobiđe” površni epitelni sloj i laserski zraci primene na tkivo rožnjače koje se nalazi ispod epitela. U zavisnosti od toga kako se ovo postiže razlikujemo lamelarne procedure (LASIK metoda) i procedure površne ablacije (PRK metoda).

LASIK metoda laserskog skidanja dioptrije

LASIK metoda je najčešće izvođena metoda laserskog skidanja dioptrije, kojoj se do sada podvrglo blizu 40 miliona ljudi širom sveta. Svoju veliku popularnost među pacijentima duguje činjenicama da je potpuno bezbolna, da traje svega pet minuta po oku, i da se kod većine pacijenata već nakon par dana postiže maksimalna vidna oštrina.

Sastoji se iz odvajanja površinskog sloja rožnjače i pravljenja takozvanog poklopca ili "flepa", koji jednim svojim delom ostaje vezan za rožnjaču. Flep se pravi pomoću specijalnog uređaja koji se zove mikrokeratom.Potom se “flep” podiže i primenjuju laserski zraci visoko sofisticiranim laserom na otkriveno tkivo rožnjače u cilju menjanja prelomne moći rožnjače, to jest skidanja dioptrije. Po završetku primene lasera flep  se vraća na mesto i sam od sebe srasta u roku od jednog dana.

LASIK metoda, kao i sve druge metode uklanjanja dioptrije se radi u lokalnoj, topikalnoj anesteziji, što znači da se potpuna anestezija i bezbolnost procedure postiže ukapavanjem kapi u oko.

Posle laserske korekcije dioptrije preko 95% kratkovidih i preko 90% dalekovidih pacijenata je potpuno oslobođeno nošenja naočara ili kontaktnih sočiva.

Učestalost komplikacija je od 0.5 do 1% i velika većina su lakše komplikacije koje uz adekvatnu terapiju prolaze bez ikakvih posledica. Tu se pre svega misli na sterilne upale rožnjače, izraženiju suvoću oka i prolazna oštećenja epitela, najpovršnijeg sloja rožnjače.

Ozbiljne komplikacije, pre svega u vidu infekcije, su izuzetno retke. Učestalost im je 1 na 3000 do 5000 (0.02%), što je i učestalost infekcija koje se javljaju kod nosilaca kontaktnih sočiva. Druga komplikacija jeste ektazija rožnjače, lokalizovano slabljenje dela rožnjače, koja je razvitkom dijagnostičkih uređaja kao što je Wavelight Oculyzer, postala još ređa komplikacija od infekcije (manje od jedne na 5000 pacijenata).  

LASIK metodom mogu se laserski korigovati dioptrije od -10D do +6D i astigmatizam do 6 dioptrija.

Detaljan prikaz LASIK intervencije

 Šta da očekujete neposredno pre i u toku same LASIK procedure

 1. Ukoliko se na prethodnom pregledu utvrdilo da ste kanidat za lasersko skidanje dioptrije LASIK procedurom, dobićete Vaš termin i biće Vam rečeno vreme dolaska.

 2. Dolazak je obično 30 minuta pre same procedure i odmah po dolasku se još jednom proverava dioptrija i ponovo objašnjava tok procedure pacijentu.

 3. Po proveravanju dioptrije odlazite u poseban deo za pripremu u okviru operacionog bloka gde će Vam sestra ukapati anestetik. Ukapavanjem anestetika se postiže poptuna bezbolnost procedure i u toku operacije pacijent oseća samo dodir. 

 4. Po zavšetku pripreme ulazite u laser salu i ležete na krevet laserskog sistema. Sve vreme procedure glava lasera se nalazi iznad Vas i Vi gledate u jedno zeleno svetlo.Nemojte brinuti ukoliko budete pomerali pogled jer Allegretto Wave® Eye-Q Laser ima intergrisan visoko sofisticirani eye tracker sistem koji prati pokrete oka brzinom od 400 pokreta u sekundi.

 5. Zatim Vam se stavlja nežni držač za kapke kako ne bi mogli da trepćete u toku zahvata. Potom se pomoću mikrokeratoma odvaja površni deo rožnjače u vidu poklopca (flepa) i otkriva tkivo. rožnjače na koje se primenjuju lasereski zraci. U toku pravljenja flepa pacijent oseća blagi pritisak i izgubi svetlost na tom oku u trajanju od 10 sekundi i to je jedini neprijatni deo bezbolnog LASIK zahvata.

 6. Po podizanju flepa i otrkivanju strome rožnjače aplikuju se mali, veoma brzi laserski zraci u cilju preoblikovanja rožnjače i skidanja dioptrije. Za skidanje jedne dioptrije Allegretto Wave Eye Q laseru su potrebne samo dve sekunde.

 7. Po završetku primene lasera i skidanja dioptrije, flep se vraća na mesto i u roku od jednog dana srasta sam od sebe, bez potrebe za bilo kakvim koncima.

Neposredno posle LASIK procedure:

 1. Deo pacijenata odmah primeti bolji vid nego pre same intervencije. Međutim vid je odmah posle zahvata prilično vodenast. Već sutradan se postiže veoma dobra vidna oštrina, što i izaziva najveće oduševljenje kod pacijenata i poznato je kao takozvani ’’WOW’’ efekat. Izuzetno jasan vid se postiže kod većine već dva do tri dana od intervencije.
 2. Posle završetka procedure ostaćete još 30 minuta kako bi se uverili da je sve u najboljem redu i onda možete ići kući. Ukupan boravak u klinici iznosi oko sat i po do dva.
 3. Treba napomenuti da je potrebno da donesete sunčane naočare sa sobom kako bi ih stavili po izlasku iz klinike i na taj način sprečili iritaciju očiju materijama iz spoljašnje sredine. Pošto nekim pacijentima prvih par sati posle zahvata smeta jaka svetlost to je još jedan razlog zašto ih treba poneti.
 4. Pre nego što napustite kliniku biće Vam rečeno vreme sutrašnje prve postoperativne kontrole

Do prve kontrole koja je odmah sutradan preporučuje se  da:

 1. Spavate ili držite oči zatvorene prvih par sati posle skidanja dioptrije
 2. Koristite veštačke suze na svakih sat, dva i ukapavate odgovarajuću terapiju
 3. Izbegavate trljanje očiju
 4. Nosite naočare za sunce ukoliko Vam svetlo bude smetalo
 5. U toku spavanja nosite zaštitne plastične providne ’školjke’ preko očiju koje ćemo Vam mi dati, kako bi izbegli da u toku sna slučajno protrljate oči

Na prvoj kontroli Vam se proverava vid i zakazuje druga kontrola sedam dana od intervencije.

U prvih sedam dana dana zabranjeno je umivanje i kvašenje oka. U tom periodu se mogu koristiti posebne propisane sterilne komprese sa čišćenje kože kapaka.  U tom periodu se takođe savetuje izbegavanje i boravak u prašnjavim, prljavim i zadimljenim prostorijama. Prvih sedam dana zbog suvoće oka treba izbegavati višesatni rad za računarom ili ukoliko to nije moguće praviti  pauze na svakih 30 do 45 minuta.

Dobićete antibiotske kapi koje ćete ukapavati prve dve nedelje kao i veštačke suze koje se ukapavaju prva dva meseca.

Posle prve nedelje:

 1. Ste sposobni za većinu radnih aktivnosti i povratak na posao (povratak na posao je moguć već posle 3 dana)
 2. Iako je vid kod većine pacijenata izuzetno jasan posle par dana od intervencije može se desiti da on u jednom trenutku bude kristalno jasan a onda se u trenutku blago zamuti. Ovo je potpuno normalno u postoperativnom toku i posledica je suvog oka koje se javlja kod većine operisanih. Po ukapavanju veštačkih suza vid opet postaje jasan i oštar. Ovo nije nešto što u bilo kom obliku ograničava pacijente u radnim i drugim aktivnostima i prolazi po oporavljanju suznog filma, obično do mesec dana od intervencije. U tom periodu se iz istih razloga mogu javiti takođe prolazni fenomeni u vidu zablještenja, halo oko posmatranih izvora svetlosti i slično.
 3. Tri do četiri nedelje treba izbegavati teške fizičke aktivnosti kao i kupanje u bazenima ili morima
 4. Prvih mesec dana je zabranjeno trljanje očiju.

Treća kontrola je posle mesec dana od zahvata, potom nakon 3 meseca, pa nakon 6 meseci, a zatim su kontrole jednom godišnje.

Preko 99% procenata pacijenta ne iskusi nikakve komplikacije i dobije vid kakav su imali sa naočarima i kontaktnim sočivima. Jedina bitna razlika je da Vam za to više nisu potrebne naočari i kontaktna sočiva.

Obzirom da je LASIK metoda dosta komfornija za pacijente zbog svoje potpune bezbolnosti i bržeg vidnog oporavka, ona se radi kod 90% pacijenata koji se podvrgnu laserskom skidanju dioptrije. PRK metoda se radi kod pacijenata kod kojih je LASIK metoda kontraindikovana, pre svega zbog tanke rožnjače ili postojanja nekih drugih iregularnosti rožnjače.

U ovim slučajevima, iako je LASIK kontraindikovan, dioptrija može da se ukloni PRK metodom, zahvaljujući činjenici da kod nje nema pravljenja flepa i odvajanja površnog sloja rožnjače, pa su i promene u biomehanici rožnjače manje. Promene u biomehanici rožnjače posle LASIK metode, kod većine pacijenata nemaju praktičnog značaja, ali kod onih sa tankim rožnjačama ih treba izbegavati, pa se iz tog razloga predlaže PRK metoda.

U sledećem informativnom filmu, mr sci. med. dr Gordana Suvajac, medicinski direktor očne bolnice Profesional, objašnjava šta je lasersko skidanje dioptrije, koje se dioptrije mogu ukloniti laserom, tok same intervencije i postoperativni period. Takođe možete videti i iskustva pacijenata koji su se laserskom intervencijom u očnoj bolnici Profesional trajno oslobodili nošenja naočara i kontaktnih sočiva.

 

Alternative laserskom skidanju dioptrije

Za pacijente preko 45 godina koji imaju plus dioptriju, kod kojih iz nekog razloga nije moguće obaviti lasersko skidanje dioptrije ili kod kojih već postoji potreba za nošenje naočara za čitanje preporučuju se refraktivne procedure na samom sočivu u vidu ugradnje  monofokalnih ili multifokalnih sočiva.

Na sledećoj strani možete saznati više  o tehnologiji i opremi za lasersko skidanje dioptrije.