Aktuelnosti

Kongres udruženja hirurga katarakte i refraktivnih hirurga, Beč

Kongres udruženja hirurga katarakte i refraktivnih hirurga, Beč

Doktori bolnice Profesional, mr sci.med. dr Gordana Suvajac, prof. dr Branislav Đurović i dr Vladimir Suvajac, su prisustvovali godišnjem  kongresu Evropskog udruženja hirurga katarakte i refraktivnih hirurga održanog u Beču od 17. do 21. septembra 2011.

Godišnjem kongresu Evrospkog udruženja, je kao i prošle godine u Parizu, prisustvovalo više hiljada evropskih i svetskih oftalmologa.

Kongres je trajao pet dana, svaki dan su održavani glavni simpozijumi, sesije slobodnih radova, didaktički kursevi, instrukcijski kursevi i wet lab hirurški kursevi.

Najviše je bilo govora o kornealnom kros linkingu, kao vidu terapije progresivnog keratokonusa, ali i kao preventivi jatrogenih kornealnih ektazija, potom o primeni femto lasera u toku ultrazvučnih operacija katarakte kao i hirurškim opcijama za korekciju presbiopije.

Ove godine su se svojim kvalitetom posebno istakli instrukcijski kursevi, koji su obilovali velikim brojem praktičnih i klinički relevantnih diskusija.

Pretposlednjeg dana kongresa je održan simpozijum Međunarodnog udruženja refraktivnih hirurga (ISRS) na kom su bile razmatrane nove tendencije u kornealnoj refraktivnoj hirurgiji.

Na zatvaranju kongresa je najavljen sledeći zimski kongres Evropskog uduruženja hirurga katarakte i refraktivnih hirurga, koji će biti održan u Pragu od 3. do 5. februara 2012.