Aktuelnosti

Kongres Evropskog udruženja kontaktologa (ECLSO), Dubrovnik

Kongres Evropskog udruženja kontaktologa (ECLSO), Dubrovnik

U modernom zdanju hotela „Valamar Lacrome“ u Dubrovniku 10. i 11. oktobra 2014. godine održan je 44. kongres evropskog ugruženja kontaktologa (ECLSO-European Contact Lens and Ocular Surface Society).  Kongres je ugostio nekoliko stotina oftalmologa iz celog sveta. U dva kongresna dana smešteno je nekoliko različitih sesija sa predavačima po pozivu, četiri sesije slobodnih radova, sponzorisani simpozijumi industrija koje se bave kontaktnim sočivima i materijalima. Prvog dana kongresa govorilo se o keratokonusu i načinima njegovog zbrinjavanja. Bilo je reči od cross-linking-u, intrakornealnim prstenovima, transplantacijama rožnjače kao i o refraktivnoj hirurgiji kod pacijenata sa keratokonusom.  Raspravljalo se o novim materijalima mekih kontaktnih sočiva, kao i o novinama  u izradi polutvrdih sočiva. U tzv. „Rapid fire“ sesiji bilo je reči o komplikacijama kod nosilaca kontaktnih sočiva, a svoja iskustva podelili su sa auditorijumom oftalmolozi iz Belgije, Francuske, Poljske, Alžira. U drugoj sesiji slobodnih radova, dr Kristina Savić, lekar očne bolnice „Profesional“ govorila je o značaju kornealne tomografije u ranom otkrivanju keratokonusa, kao i o detekciji pravilnih kornealnih tomografija kod pacijenata sa visokim astigmatizmom uz prikaze slučajeva iz realne kliničke prakse.

Drugi kongresni dan obeležen je kontaktnim sočivima, a bilo je reči o novim materijalima, infekcijama uzrokovanim kontaktnim sočivima  i sponzorisanim simpozijumima sa predstavljanjem novih kontaktnih sočiva dostupnih na tržištu. U trećoj kongresnoj sesiji slobodnih radova učestvovala je dr Vesna Novaković, lekar naše klinike, govorivši  o uticaju različitih kontaktnih sočiva na suzni film nakon refraktivne hirurgije.

U poslednjoj sesiji slobodnih radova, a u skladu sa temom dana, dr Jovana Suvajac, takođe lekar očne bolnice „Profesional“, govorila  je o fitovanju skleralnih kontaktnih sočiva kroz prikaz najinteresantnijih slučajeva iregularnih i regularnih astigmatizama iz svakodnevne kliničke prakse.

Na kraju kongresa dodeljene su nagrade najboljim radovima i najboljim poster prezentacijama uz pozdravni govor dr Rene Mely, predsednika udružena ECLSO.