Aktuelnosti

Evropski kongres hirurga katarakte i refraktivnih hirurga , Milan

Evropski kongres hirurga katarakte i refraktivnih hirurga , Milan

Milano, glavni grad pokrajine Lombardija u Italiji, u periodu od 8. do 12. septembra 2012. godine bio je i glavno stecište najvećih stručnjaka iz oblasti hirurgije katarakte i refraktivne hirurgije. Prema statistikama, preko 7000 oftalmologa iz celog sveta posetilo je 30. po redu Kongres ESCRS-a (European Society of Cataract and Refractive Surgery). Kongresu su prisustovali i doktori očne bolnice ,,Profesional-dr Suvajac'' dr Gordana Suvajac, dr Vladimir Suvajac, dr Kristina Savić i Dr Jovana Suvajac. Ogroman kongresni centar MiCo (Milano Congressi), blizu samog centra grada bio je u pojedinim momentima i pretesan za sve znatiželjne učesnike. U preko 25 odvojenih slušaonica održavana su predavanja, simpozijumi, instrukcijski i didaktički kursevi, kao i kursevi praktičnih, hirurških veština i wet lab program.

Vrlo bogat kongresni program, od samog početka, obećavao je zanimljive ali i naporne dane za sve zainteresovane slušaoce. Treba na samom početku pohvaliti organizatore, koji su i pored vrlo gustog rasporeda, uspeli da obezbede pauze u toku dana koje su podrazumevale odmor za sve predavače i slušaoce. To je omogućilo svakom pojedincu da se organizuje za naredna predavanja, dalo vremena za predah, ali i obilazak zaista impozantnog egzibicionog dela kongresa. Izlagača je bilo pregršt. Čini se da ni jedna kuća koja ima dodira sa oftalmologijom nije bila izuzeta. Moglo se videti sve, od najnovije literature, istorijskih oftalmoloških uređaja, preko kompletnog hirurškog instrumentarija i promovisanja različitih medikamenata, do najsavremenijih laserskih sistema. Svi su se na najrazličitije i najneobičnije načine borili za pažnju posetilaca.

Raspored sesija bio je organizovan tako da su se svakodnevno održavali didaktički kursevi, sesije sa slobodnim radovima, jedan do dva glavna simpozijuma i u nekoliko termina različiti instrukcijski i praktični kursevi. Može se reći da je bilo predavanja za svačiji ukus, ali da su uistinu najviše koristi mogli imati specijalizanti i mlađi specijalisti.

Cela manifestacija obliovala je programskim sadržajem po svačijoj meri. Moramo primetiti da je ipak profesor Bruce Allen, poznati britanski refraktivni hirurg dao epilog celokupnoj priči govoreći o pritisku farmaceutske i mašinske industrije. Istakao je da su laserski sistemi za otpočinjanje hirurške kaskade na zdravom oku sve savremeniji, ali da se, nažalost, na sistemima za reparaciju komplikacija i dalje vrlo skromno radi. Naglasio je da će, dok god se ne usavrše uređaji koji će biti u stanju da prepoznaju i poprave komplikacije poput stromalnih iregularnosti, najveći broj oftalmologa i dalje nositi naočari.