Aktuelnosti

Evropski kongres hirurga katarakte i refraktivnih hirurga, Barselona

Evropski kongres hirurga katarakte i refraktivnih hirurga, Barselona

U Barseloni je od 5. do 9. septembra 2015. godine održan XXXIII po redu ESCRS kongres na kome je prisustvovalo oko 8000 delegata iz celog sveta. Svakodnevno su se održavali glavni simpozijumi, instrukcijski i praktični kursevi, sesije slobodnih radova.

Young Ophthalmologist Programme svake godine je sve popularniji među specijalizantima i mladim oftalmolozima. Sesija pod nazivom “Starting Phaco| Including "Learning from the Learners" “,  obuhvatila je u potpunosti operacije katarakte-priprema za prvu operaciju, kako postaviti mikroskop, incizije, kapsuloreksa, hidrodisekcija, fakoemulzifikacija, intraokularna sočiva. Svako predavanje bilo je praćeno video prezentacijom. Fokus nije bio samo na tehnici već i na pripremi hirurga, pacijenta i celog operativnog tima  za operaciju.

Nino Hirnschall MD, Beč, u svom izlaganju dao je veliki broj važnih saveta po pitanju biometrije.  Jedan od njegovih stavova jeste i taj da je SRK II formula zastarela i  ne preporučuje njenu upotrebu.

Richard Packard MD, Windsor, govorio je o incizijama  i  kao krucijalnu stavku naveo poklapanje  kornealnog nožića sa fako instrumentima kako bi se minimizirao gubitak tečnosti i velika fluktuacija pritiska.

Na kraju programa, Oliver Findl, odao je priznanje mladim oftalmolozima koji su predstavili svoje video prezentacije primetivši da su oko trećinu publike činili iskusni oftalmolozi što je dodatni pokazatelj kvalitetnog programa.

Za mlade oftalmologe koji počinju da se bave refraktivnom hirurgijom izuzetno je interesantan i koristan bio instrukcijski kurs prof. Mazen Sinjab-a koji  je govorio o tome kako poboljšati refraktivni ishod veštom interpretacijom kornealne tomografije. U sasvim jednostavnom izlaganju, a na vrlo praktičan način predstavio je “step-by-step” analizu tomografskih nalaza sa naznakom na one detalje zbog kojih pacijenta treba svrstati u kategoriju onih kojima se ne savetuje kornealna refraktivna procedura. U sklopu istog kursa govorilo se o značaju kornealne tomografije kao pripremne analize za operaciju katarakte, naročito kod pacijenata kod kojih je planirana implantacija toričnih sočiva.

Kao i godinama unazad, ESCRS pruža mogućnost izbora u šumi velikog broja predavanja, izložbi, kurseva. Za one na sasvim početnom nivou u hirurgiji katarakte i refraktivnoj hirurgiji  idealna je odskočna daska za prve instrukcije, prve informacije, prvu praksu. Ne smemo zanemariti drugi deo, za one najiskusnije koji govore o najnaprednijim  tehnologijama, femto hirurgiji a sve u okviru iste patologije sa dodatkom najnovijih tehnika u transplantacijama. Dakle, još jednom Udruženje hirurga katarakte i refraktivnih hirurga dokazuje da nudi svakome po nešto. Zato se i vidimo i sledeće godine u Kopenhagenu.