Aktuelnosti

Drugi simpoziju iz kontaktologije sa međunarodnim učešćem

Drugi simpoziju iz kontaktologije sa međunarodnim učešćem

U Hotelu „M“ u Beogradu, 18. maja održan je drugi simpozijum iz kontaktologije sa međunarodnim učešćem.  Tema sastanka bila je „Kontaktna sočiva danas“.  Nakon registracije učesnika simpozijum je otvorila predsednica udruženja kontaktologa Srbije, dr Valentina Dimitrijević Milovanović.

Imali smo priliku da slušamo prvo predavanje koje je održao predsednik evropskog udruženja kontaktologa (ECLSO),  Dr Rene Mely.  On je govorio o povezanosti kontaktnih sočiva sa neinflamatornim kornealnim infiltratima.  Predavanje je bilo vrlo iscrpno i potkrepljeno realnim primerima iz kliničke prakse što je naročito koristilo mlađim lekarima i specijalizantima. Drugi gost simpozijuma iz inostranstva bila je Prof. dr Kristina Grupčeva iz Bugarske koja je govorila o RGP kontaktnim sočivima i njihovoj primeni.

Nakon kraće pauze simpozijum je nastavljen u drugoj sesiji koja je pružila različite informacije o ponudi mekih kontaktnih sočiva sponzora simpozijuma, različitosti izrade i materijala. Takođe se govorilo o „custom made“ kontaktnim sočivima istog proizvođaća. Ono što je bilo ipak u centru druge sesije, a možda i celog simpozijuma bilo je predavanje mr sci dr Gordane Suvajac. Ona je govorila o primeni kontaktnih sočiva u refraktivnoj hirurgiji. Iako se u auditorijumu osetila skeptičnost prema ovoj temi i iako se generalno smatra da postoji čak kompeticija refraktivne hirurgije i kontaktologije, ona je na vrlo savremen, realnim kliničkim slučajevima potkrepljen način pojasnila koliko kontaktna sočiva mogu biti od ogromne važnosti naročito u preoperativnoj pripremi pacijenata za kornealnu refraktivnu hirurgiju. Akcenat je bačen na visoke ametropije, strabološki komplikovane slučajeve i ambliopiju. Predavanje su pratili primeri iz prakse koji su završeni uspešno kornealnom refraktivnom hirurgijom uz veliku pomoć kontaktnih sočiva. U ovoj sesiji takođe dr Jagodić je nešto više rekao o ortokeratološkim sočivima i njihovom kvalitetu i primeni.

Nakon ručka održana je i godišnja skupština udruženja kontaktologa.  Sastanak je zaokružen poslednjom sesijom sa tematikom korekcije presbiopije kontaktnim sočivima i promenama suznog filma kod nosilaca kontaktnih sočiva.