Aktuelnosti

Četvrti broj ‚‚Oftalmološke revije’’ očne bolnice ,,Profesional’’

Četvrti broj ‚‚Oftalmološke revije’’ očne bolnice ,,Profesional’’

U maju 2013 godine., očna bolnica ,,Profesional - dr Suvajac’’ je izdala četvrti broj ‚‚Oftalmološke revije’’, časopisa posvećenog kliničkoj oftalmologiji.

Oftalmološka revija je časopis namenjen oftalmolozima i lekarima na specijalizaciji iz oftalmologije i koncipiran je da daje najpraktičnije informacije iz svih oblasti oftalmologije, primenljive u svakodnevnom kliničkom radu.

Prenosimo uvodnu reč  glavnog i odgovornog urednika revije, prof. dr Branislava Đurovića:

Poštovane kolege, dragi čitaoci,

Ovo je četvrti broj Revije u poslednje dve godine. Kao i do sada pripremili smo izveštaje sa značajnijih oftalmoloških kongresa i članke koji se odnose na svakodnevnu praksu.

Smatrali smo da nije zgoreg podsetiti se početaka oftalmologije, hirurških metoda i instrumentarijuma. Koliko da se vidi kako se puno toga promenilo a i da su neke stvari ostale iste.

Fundus autoflorescencija kao neagresivna metoda dobija široku primenu u retinalnoj dijagnostici. Principi i primeri su opisani u tekstu Doc.dr V. Jakšić i Prof. dr S. Milenkovića.

Nanotehnologija je našla primenu i u oftalmologiji. O tome detaljno piše mašinski inžinjer, gospodin Dragomir Stamenković, koji je doktorirao na ovoj temi i koji je dokazani ekspert u oblasti optike.

Naša saradnja sa kolegama iz Podgorice i domova zdravlja u Beogradu rezultirala je kvalitetnim člancima o vitrektomiji kod opacitata u vitreusu i preventivi širenja infekcije u oftalmološkoj ambulanti.

„Sve što treba da znate o kroslinkingu“ kod keratokonusa i ektazija rožnjače možete naći u temeljno pripremljenom tekstu dr V. Suvajca.  O LASIKu je dosta pisano a o pravilnom formiranju flap-a nikad dovoljno. Jedan od varijeteta ove tehnike je detaljno prikazan u tekstu o SBK keratomu.

Još jedna značajna knjiga za srpsku oftalmologiju prikazana je kao deo recenzije koju je pripremio Prof. dr S. Savić. Nadamo se da ćete u šarenilu tema naći nešto novo, praktično, korisno ili bar interesantno.

Srdačan pozdrav,

Prof. dr B. Đurović

Svi oftalmolozi i lekari na specijalizaciji iz oftalmologije, koji nisu imali priliku da dobiju četvrti broj Oftalmološke revije (ili prethodna tri broja), nas mogu kontaktirati putem naše emejl adrese (kontakt@bolnicaprofesional.rs)  i dobiti jedan primerak časopisa u štampanom ili pdf izdanju.

Četvrti broj ‚‚Oftalmološke revije'' je moguće pogledati i u online pdf formatu na sledećoj strani: http://en.calameo.com/read/001800638fbad227529ce