Kompjuterizovano vidno polje

Kompjuterizovano vidno polje

Kompjuterizovano vidno polje (kompjuterizovana perimetrija) je dijagnostička metoda pomoću koje se postavlja rana dijagnoza glaukoma, procenjuju oštećenja vida nastala kod postojanja glaukoma i prati efikasnost antiglaukomske terapije.

Bazira se na ranom otkrivanju ispada u vidnom polju kojih pacijent često nije ni svestan, a koja se javljaju kao posledica delovanja povišenog očnog pritiska kod pacijenata sa glaukomom.

Oculus Twinfield je uređaj za kompjutersko određivanje vidnog polja (kompjuterski perimetar) nemačke firme Oculus, jednog od vodećih svetskih proizvođača opreme za oftalmološku dijagnostiku.
 
Ispitivanje se vrši tako što pacijent sedi za aparatom na čijoj se površini emituju svetlosni stimulusi u vidu tačaka koje pacijent treba da uoči. Pritiskom na taster pacijent daje do znanja da je video svetlosni stimulus što kompjuter registruje. Obradom dobijenih informacija, to jest primećenih i neprimećenih svetlosnih stimulusa (tačaka) kompjuter izbacuje grafički i numerički prikaz pacijentovog vidnog polja.

Na osnovu tih rezultata moguće je postaviti dijagnozu ili pratiti napredovanje bolesti.

Očna bolnica ,,Profesional – dr Suvajac’’ raspolaže sa dva Oculus Twinfield uređaja, čime se može pohvaliti mali broj klinika u regionu.